Duaların kabul edildiği 5 geceden biri: Regaip Gecesi

Duaların kabul edildiği 5 geceden biri: Regaip Gecesi

​Üç aylar ve Kandil gecelerinin fırsat olduğunu dile getiren Diyarbakır Din Bir-Sen İl Başkanı Cüneyt Özmen, bu aylarda bolca dua edip ibadetlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Hicri takvime göre, Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece olan Regaib Kandili, yarın ihya edilecek. Kandil öncesi İLKHA'ya konuşan Diyarbakır Din Bir-Sen İl Başkanı Cüneyt Özmen, mü'minlere bazı tavsiyelerde bulundu.

Öncelikle Üç Aylar hakkında kısaca bilgi veren Özmen 'Hicri takvimde haram ay dediğimiz değerli 4 ay vardır. Bu aylar Muharrem, Recep Zilkade ve Zilhicce aylarıdır. Muharrem, haram ay olarak nitelendirilir. Recep ayı, kargaşaların olmadığı sağır bir aydır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Recep, Allah'ın ayı; Şaban, benim ayım; Ramazan da ümmetimin ayıdır.' buyurmuştur." ifadelerini kullandı.

Recep ile Şaban aylarının, Ramazan ayı için bir ön hazırlık olduğunu belirten Özmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Recep ve Şaban aylarında tuttuğumuz nafile oruçlar, Ramazan'da tutacağımız farz oruçlara ön hazırlıktır. O yüzden bu aylar biz müminler için değerlendirmemiz gereken birer fırsattır. Çünkü bu aylar içerisinde çok değerli gün ve geceler bulunmaktadır. Mesela Recep ayında Regaip gecesi bulunmaktadır.

Yarın perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaip Gecesidir. Aynı zamanda Recep ayı içerisinde İsra ve Miraç Gecesi de bulunmaktadır. Berat gecesi, Şaban ayında bulunmaktadır ve en son Ramazan ayında bulunan Kadir Gecesi gelmektedir.

Özmen "Yarın gece idrak edeceğimiz Regaip Kandili'ne baktığımız zaman, kelime olarak rağbetten gelen bir anlamı ifade eder. Yani bir şeyi çok istemek, arzu etmek manasındadır. Resulullah'ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurduğu gibi 5 gecede dualar ret olunmaz, mutlaka kabul görür. Bu gecelerden birisi de Regaip Gecesidir. Diğerleri; Cuma, Berat gecelerinin yanında Kurban Bayramı ve aynı zamanda Ramazan gecelerinde ki dualar mutlaka kabul olunur." ifadelerini kullandı.

"Bu gecelerde Kur'an okuyup nafile namazlarını eda etmeli ve bolca dua etmeliyiz"

Mü'minlerin bu ay ve geceleri fırsata çevirip hakkıyla istifade etmeleri gerektiğini tavsiye eden Özmen,"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bu geceleri özellikle de Kadir Gecesi'ni aramak için Ramazan ayının son 10 gecesinde bizzat ihya edip itikafa girerdi. Müminler için her hususta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), önder ve örnektir. Bu konularda da Resulullahı (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), önder ve örnek olarak kabul edip bu gecelerden istifade etmemiz gerekir." dedi.

Kandil gecelerinde bolca ibadet ve duaların yapılmasını tavsiye eden Özmen, şu ifadeleri kullandı:

"Bu gecelerde özellikle Kur'an okuyup varsa kaza namazlarının eda edilmesinin yanında hem kendimize hem de bütün ümmete duacı olmalıyız. Zira bu gecelerde dualar ret olunmaz, mutlaka kabul edilir.

Özellikle musibetlerin, felaketlerin, belaların ve hastalıkların bitmesi, Müslümanların ittifakı ve ıstıraplardan kurtulmaları için, mazlum ve mustaz'af halk için mutlaka dua etmeliyiz.

Gündüz vakitlerinde ise imkanlar varsa özellikle pazartesi ve perşembe günlerinde oruç tutmamız lazım. Tabi bu ibadetlerimiz vasat olmalı ne aşırı nede ihmal seviyesine getirilmemeli." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.