Duhok’ta 1500 yıllık imalathane bulundu

Duhok’ta 1500 yıllık imalathane bulundu

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık geçmişe sahip bir sulama kanalı imalathanesi bulundu.

Duhok’un Musul Barajı çevresinde kalan bölgesinde bir kez daha tarihi kalıntılara rastlandı. Kazıda Kürdistan ve Irak genelinde ilk kez bir imalathane ortaya çıkarıldı.

Duhok Tarihi Eserler Genel Müdürü Dr. Hasan Ahmed, “Bilindiği üzere Kürdistan medeniyetler beşiğidir. Bu imalathane, sulama mühendisliğinin nadir yapılarından biri. Burası sulama malzemelerinin üretildiği bir imalathane ve bir fırın. Burada sulama boruları imal ediliyordu.” dedi.

Söz konusu alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Dr. Hasan Ahmed, “Henüz buradaki yapının tam olarak hangi dönemde inşa edildiğini söyleyemeyiz ancak en az 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Eski çağlarda bu bölgenin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Ahmed, “Çünkü burası Doğu’yu ve Batı’yı birbirine bağlayan bir geçiş noktası. Bu yüzden burada birden çok kalıntıya rastlandı.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler