Dünya Antep fıstığını sevdi

Dünya Antep fıstığını sevdi

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı, çikolatadan, yemeklere kadar birbirinden farklı alanda kullanılan Antep fıstığının dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiğini söyledi.

Bu yılın ocak-ağustos döneminde 61 milyon 145 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı yapıldığını belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, geçen yıl 75 milyon 446 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatına imza attıklarını ve bu yıl ise geçen yılın rakamını geçeceklerine inandıklarını ifade etti.

Ürünün farklı ülkelerde de yetiştiğini belirten Çıkmaz, ancak lezzet bakımından Antep fıstığı tadını vermediğini vurgulayarak, “Antep fıstığı ile diğer ülkelerde yetiştirilen fıstığı asla mukayese bile edemeyiz.” dedi.

Geçen yıl 75 milyon 446 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatına imza attıklarını hatırlatan Çıkmaz, bu yıl geçen senenin rakamını geçeceklerine inandıklarını ifade eden Çıkmaz, en fazla ihracatı 2013 yılında yaptıklarını hatırlattı.

Çıkmaz, “2011 yılından bu yana 2014 yılını saymazsak Antep fıstığı ihracatımızda bir artış görülüyor. 2011’i 40 milyon 214 bin dolarlık dış satımla bitirdik. 2012’de 52 milyon 192 bin dolara ulaştık ve 2013’te zirveye ulaştık. Bu yılı da 79 milyon 449 bin dolarlık ihracatla bitirdik. 2014 yılında farklı sebeplerden ötürü ihracatımız 2013’e göre yüzde 47 düşerek 42 milyon 363 bin dolara geriledi. Neyse ki 2015 yılında toparlandık ve 75 milyon 446 bin dolarlık ihracat yaparak moralimizi düzelttik. Bu yılın 8 aylık diliminde de 61 milyon 345 bin dolarlık Antep fıstığı satımı yaptık.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın birçok ülkesine Antep fıstığı yedirdiklerini belirten Çıkmaz, Antep fıstığının farklı tatlarda da kullanıldığını söyledi.

Çerez olarak da tüketilen fıstığın çikolatadan, yemeklere varıncaya kadar birbirinden farklı alanlarda kullanıldığını vurgulayan Çıkmaz, “Böylesine değerli bir ürün olan Antep fıstığının ben hala dünyada hak ettiği değeri gördüğünü sanmıyorum. Tanıtım gruplarımız ürünün tanıtmak için çeşitli çalışmalara imza atıyor. Derneklerimiz ve kurumlarımız da aynı şekilde fıstığın tanıtımında aktif bir görev alıyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ancak bizim bu tanıtımları daha bir üst seviyeye çıkarmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Rakamlara bakıldığında 8 ayda en fazla ihracatın İtalya’ya yapıldığını dile getiren Çıkmaz, “Antep fıstığı ihracatında seri başı İtalya’dır. 18 milyon 456 bin dolarlık ihracatla bu ülkenin en çok Antep fıstığı ihracatı yapan ülke. İtalya’yı bir başka Avrupa ülkesi olan Almanya’nın takip etmektedir. Almanya’ya da 9 milyon 157 bin dolarlık ihracat yapıldı. En çok Antep fıstığı ihracatı yapılan üçüncü ülke ise Suudi Arabistan’dır. bu ülkeye de 7 milyon 210 bin dolarlık Antep fıstığı satılıyor.” diye konuştu. (İLKHA) 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler