Dünya genelinde 'XBB.1.5' alarmı

Dünya genelinde 'XBB.1.5' alarmı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ ) 'en bulaşıcı' Covid varyantı olarak açıkladığı XBB.1.5 için 5 ana semptomunu açıkladı. Covid-19'dan sonra dünya genelinde şimdi de Omicron alt varyantı XBB.1.5 alarmı yaşanıyor.

Covid-19 dünya genelinde milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken Dünya XBB.1.5 haberleri ile bir kez daha alarma geçmiş durumda. Kraken' olarak da bilinen XBB.1.5 varyantı şimdiye kadar 29 ülkede görüldü.

ABD'deki Covid vakalarının yüzde 40'ından fazlasına XBB.1.5'in neden olduğu tahmin ediliyor. Bu da onu ülkedeki baskın tür haline getiriyor. Son haftalarda ABD genelinde Covid nedeniyle hastaneye başvurular artıyor.

Hindistan'da ortaya çıkan ve dünyanın farklı noktalarında hızla yayılan varyant olan XBB.1.5'in en belirgin semptomları açıklandı. XBB.1.5'in en belirgin 5 semptomunu şöyle; Kas ağrısı, şiddetli öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burunda tıkanıklık.

Dünya Sağlık Örgütü, XBB.1.5'in şimdiye kadarki 'en bulaşıcı' Covid varyantı olduğu konusunda uyardı. DSÖ adına açıklamalarda bulunan Dr. Maria Van Kerkhove düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi; 'Özellikle Avrupa'daki bazı ülkeler ve ABD'deki büyüme avantajından endişe duyuyoruz.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir virolog olan Andrew Pekosz ise XBB.1.5'in hücrelere daha iyi bağlanmasını sağlayan ek bir mutasyona sahip olduğu için yüksek derecede bağışıklıktan kaçıyor gibi göründüğünü söyledi. Pekosz, "Virüsün içeri girmede daha verimli olması için hücrelere sıkıca bağlanması gerekiyor ve bu, virüsün insanları enfekte etmede biraz daha verimli olmasına yardımcı olabilir" dedi.

Pekosz, söz konusu varyantın hızla yayılmasına rağmen, XBB.1.5'in daha ciddi hastalığa neden olduğuna veya enfekte olanlar için önceki türlere kıyasla daha büyük bir tehlike oluşturduğuna dair çok az gösterge olduğunu söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.