Dünya Meteoroloji Örgütü, bu yılın en sıcak yıllardan olma yolunda ilerlediğini açıkladı

Dünya Meteoroloji Örgütü, bu yılın en sıcak yıllardan olma yolunda ilerlediğini açıkladı

Sonbaharda mevsim normalleri dışında görülen kuraklıklar sebebiyle 2020'nin 2016'dan sonra en sıcak ikinci yıl olma yolunda ilerlediğini duyuran Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO),bu durumun birçok değişikliği etkilediğini kaydetti.

Hazırladığı 2020 Küresel İklim Raporu'nda beş farklı alanda kaydedilen verilerin bir araya getirildiğini belirten Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı WMO yetkilileri, sıcak hava dalgası, kuraklık, orman yangınları ve şiddetli fırtınaların bu sene dünyada ölçülen sıcaklık derecelerini derinden etkilediğini kaydetti.

Yayımlanan raporda, "2020'nin küresel olarak kaydedilen en sıcak üç yıldan biri olması çok muhtemeldir" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, deniz ısısında rekor seviyede yükselme olduğu ve okyanus sularının yüzde 80'inde bir ısı dalgası gözlemlendiği bilgisi aktarıldı.

Karbon emisyon oranının azaltılması için insanlığın daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizen WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, "2020 ne yazık ki Dünya iklimi açısından başka bir olağanüstü yıl oldu." dedi.

WMO geçen ay yaptığı açıklamada yeryüzündeki sera gazı yoğunluğunun 2019'da yeni bir rekor kırdığını, Covid-19 kısıtlamaları sebebiyle 2020'de karbon emisyon oranının da azalma beklemelerine rağmen geçen seneye oranla yükseldiğini kaydetmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde yaptığı açıklamada, ülkelerin emisyon oranlarını düşürme konusunda yeterli çabayı göstermediğini belirterek, " Dünya'nın dengesi (durumu) bozuldu. İnsanlık doğaya savaş açmış durumda. Bu bir intihar." ifadelerine yer vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.