"Dünya’nın 5’inci Enerji Üretim Tesisi Bursa’da açılacak"

"Dünya’nın 5’inci Enerji Üretim Tesisi Bursa’da açılacak"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, "Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi" kurduklarını ve yakın zamanda hizmete açılacağını söyleyerek, dünya genelinde 5’incisinin açılacağını belirtti.

"Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi" kurduklarını ve yakın zamanda hizmete açılacağını söylen Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, enerji üreten bir tesisin kurulacağını belirtti.

Uludağ Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu tarafından 3'üncüsü düzenlenen Ulusal Yenilenebilir Enerji Kongresi gerçekleştirildi.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, Sivil Toplum Kuruluşları ve özel sektör girişimcileri ile öğrenciler katıldı.

Kongrede konuşan Rektör Yusuf Ulcay, üniversite olarak rüzgâr ve güneş enerji santralleri kurmak için fizibilite çalışmalarına başladıklarını ve bunun diğer üniversitelere ve bilim insanlarına örnek olmasını dilediklerini söyledi.

Ulcay, alternatif enerji sistemlerinin Türkiye’de kurulması ve yaygınlaştırılması gerektiğine belirterek, “Gelişmiş Dünya ülkelerinin alternatif enerji kaynakları konusundaki gayretlerini hepimiz görüyoruz. Enerji verimliliği ve alternatif enerji kaynaklarına yönelme konusunu ulusal hedeflerimiz arasında kabul etmemiz gerekiyor. Bizler de üniversiteler ve bilim insanları olarak, yerel ve ulusal düzeyde bu alandaki projelere daha çok odaklanmalıyız. Uludağ Üniversitesi yönetimi olarak herkese örnek olması adına rüzgâr ve güneş enerji santralleri kurmak için fizibilite çalışmalarına başladık.” dedi.

“Uludağ Üniversitesi kendi enerjisini üretecek”

Uludağ Üniversitesinin kendi enerjisini üreteceğini söyleyen Ulcay, “Üniversitemizin Görükle kampüs alanında güçlü olmamakla birlikte rüzgâr ve güneş enerjileri için yeterli potansiyel bulunuyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ile ön görüşme yapıldı.  Santral kurmamızda bir engel yok. Küçük çaplı santraller olacak ve ancak üniversitemizdeki enerji giderlerine kısmı katkı sağlayacak. Diğer üniversitelere ve bilim insanlarına da örnek teşkil etmesi bakımından önemli bir yatırım olacak diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın 5'inci tesisi Bursa’da açılacak”

Düzenlenen kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, “Büyükşehir olarak, Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi kuruyoruz. Yakın zamanda hizmete açacağız. Dünya genelinde bizimkiyle birlikte sadece 5 adet var. Bursalı sanayicilerimizle birlikte yaptık. Önümüzdeki ay hizmete açmayı hedefliyoruz. Artık nehirlerimiz, ırmaklarımız daha temiz akacak. Yüzde yüz yerli bir tesis olacak. Enerji üreten bir tesis olacak. Ürettiği enerjiyi de satarak kendi kendini amorti edecek. Buradaki amacımız kıt kaynakların en verimli şekilde kullanımıdır. Bizim petrolümüz ya da madenimiz yok. Hepimiz daha çok çalışmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

“Türkiye alternatif enerji kavramlarıyla çok geç tanıştı”

Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal da katılımcılara ‘Enerji Verimliliğinde Türkiye’ konusunda kısa bilgiler verdi.

Türkiye’nin yakın geçmişte alternatif enerji ve enerji verimliliği gibi kavramları öğrendiğini söyleyen Mustafa Uysal, Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin henüz daha yolun başında olduğunu belirtti. (İLKHA) 








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.