Durand Hattı anlaşmazlığı

Durand Hattı anlaşmazlığı

İngilizler tarafından dayatılan ve Afganistan ile Pakistan arasında Kuzeydoğu'dan Güneybatı'ya doğru uzanan 2640 kilometrelik Durand Hattı, iki ülke arasında problem oluşturmaya devam ediyor

Durand Hattı bugünkü Afganistan ile Pakistan arasındaki Kuzeydoğu'dan Güneybatı'ya doğru uzanan 2640 kilometrelik sınırın adıdır.

1893 yılında o dönemki İngiliz Hindistan'ı Dışişleri Bakanı Sir Mortimer Durand ile Afganistan Şahı Emir Abdurrahman Han arasındaki anlaşmaya binaen tesis edilmiştir. Daha doğrusu Afganlılara dayatılmıştır.

Asıl sorun İngilizler Alt Kıtayı terk ettikten sonra ortaya çıkmıştır. Yani, Afganistan'ın yeni komşusu Pakistan olduktan sonra.

Pakistanlıların Durand Hattını uluslararası sınır olarak görmelerine rağmen, Afganlılar bu sınırı hiç tanımamışlardır. Sınırın 100 yıllık geçici bir süreyle yürürlükte olacağını ve bu sürenin 1993 yılında dolduğunu öne sürmektedirler.

Durand Hattı sorunu iki ülke arasındaki en temel sorunlardan birisini oluşturmaktadır, çünkü Afganistan'ın 1993 sınırlarına dönme iddiası ve dolayısıyla da Pakistan'dan toprak talebi vardır.

Amerika Birleşik Devletlerinin önce "AfPak" özel temsilcisi Marc Grossman ve daha sonra da ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ağzından 2640 kilometrelik Durand Hattını Afganistan ile Pakistan arasındaki uluslararası sınır olarak tanıdığını açıklaması hem Afgan Devleti ve hem de Afganistan halkını büyük ölçüde rahatsız edecektir.

Afgan Hükümetinin Marc Grossman'ın bu yöndeki açıklamalarını reddettiğine dair basında haberler var.

Afganistan halkının da ABD'nin Durand Hattını uluslararası sınır olarak tanımasına tepkileri sokağa yansıyacaktır. Amerika'nın popülaritesi daha da düşecektir.

Diğer taraftan, bunun savaş meydanına da yansımasının düşmesi beklenir. Afgan Ordusuna bağlı askerlerin Amerikan askerlerine saldırılarını da artırabilir.

Bu konuda asıl üzerinde düşünülmesi gereken konu, Marc Grossman'ın hassasiyet ve sert tartışmalar çıkaracağını bile bile neden bu konuyu bugünlerde gündeme getirdiğidir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.