Düşen SİHA’nın mühimmatının patlamaması olası facianın önüne geçti

Düşen SİHA’nın mühimmatının patlamaması olası facianın önüne geçti

Afrin'e yönelik süren operasyonda tespit edilen hedefleri vurmak amacıyla havalanan ve Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde düşen bir SİHA'nın mühimmatının patlamaması olası bir facianın önüne geçti.

Afrin operasyonunda, tespit edilen hedefleri vurmak için Batman'dan havalanan mühimmat yüklü silahlı insansız hava aracı (SİHA), 1 Şubat perşembe saat 02.30 sıralarında Çınar ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta, Yukarımollaali (Mellealiyejor) mahallesi yakınlarında düşmüştü. Yerleşim yeri yakınlarına düşen SİHA’nın mühimmatının patlamaması olası bir facianın önüne geçti.

Edinilen bilgilere göre yerleşim yerlerinin yaklaşık 100 metre yakınına düşen SİHA üzerindeki mühimmat çevreye savrulurken, araç ise yanarak kullanılamaz hale geldi.

SİHA üzerindeki mühimmatın toprak zemine gelerek patlamaması ise olası bir facianın önüne geçti.

Kazanın ardından olay yerine çok sayıda asker sevk edilerek tedbir alındığı, yeri tespit edilen mühimmattın yakınında bulunan yerlerim yerlerinin tamamının boşaltılmasının ardından büyük bir gürültü ile imha edildiğim belirtildi.

Hatırlanacağı üzere Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli 28 Ocakta Afrin Harekâtına ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Afrin harekâtında şanlı ordumuzun kullandığı mühimmatın tamamını yerli ve milli olarak üretebiliyoruz. Mühimmat stoklarımız da, terörün sadece Afrin’den değil, tüm bölgeden temizlenmesine yetecek kadar dolu ve üretmeye devam ediyoruz. Bir kaç tane örnek verelim. 155 mm fırtına obüsünde kullanılan klasik tahrip mühimmatı, uzun menzilli mühimmat ve sis mühimmatı. Yerli ve milli olarak MKE tarafından üretiliyor. Fırtına obüsünün kendisi de MKE ve askeri fabrikalarda üretiliyor. Bir örnek daha terör örgütünün hedeflerini fırtına obüsü ile birlikte yerle bir eden 122 mm ÇNRA (çok namlulu roket atar) mühimmatı. 122 mm ÇNRA’nın kullandığı uzun namlulu tahrip mühimmatı yerli ve milli olarak Roketsan, kısa menzilli mühimmatı MKE tarafından üretiliyor. 122 mm ÇNRA’nın kendisi de yerli ve milli olarak, uzun namlulu olanı Roketsan tarafından, kısa namlulu olanı MKE tarafından üretiliyor. Bir örnek de F-16’lardan atılan bombalardan örnek vereyim. Hani cumhurbaşkanımızın, başkomutan olarak, 'F-16’larla teröristlerin tepelerine bomba olur ineriz' şeklinde tanımladığı bombalardan biri. F-16’lardan atılan akıllı ve güdümlü HGK bombaları. Yerli ve milli olarak üretiyoruz. Bombaları MKE, güdüm kitlerini Aselsan yapıyor. Bunlar sadece bir kaç örnek. Daha fazlasını paylaşmayalım. Türk Savunma Sanayisinin geldiği aşamayı göstermesi açısından bunlar yeterli. 15 yıl önce Türkiye bu silah sistemleri ve mühimmatlarının tamamına yakınını yurtdışından almak zorunda kalıyordu. Bugün kendimiz üretiyoruz. 15 yıl önce sadece %18 civarında olan yerlilik oranı bugün %70'e yaklaşmıştır. Cumhurbaşkanımızın anlatmaya çalıştığı, ancak birilerinin anlamakta zorlandığı millilik bu işte. Bu bilgilerden birileri çok rahatsız olacak ve üzülecekler. Onları rahatsız etmeye ve üzmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

PYD/PKK mensuplarınca, Afrin'de inşa edilen örgüt başı Abdullah Öcalan'ın sözde anıtı, Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında yerli üretim silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile bombalanarak imha edilmişti.

Son dönemde yapılan operasyonlarda yerli üretim silahlı insansız hava aracı (SİHA)’nın kullanıldığı sık sık dile getirilmesine rağmen, Çınar’da düşen SİHA’nın Hükümet ve TSK tarafından dillendirilmemesi dikkat çekti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler