EBUS yöntemiyle solunum yolu hastalıkları teşhisi

EBUS yöntemiyle solunum yolu hastalıkları teşhisi

EBUS adı verilen cihaz eşliğinde, genel anestezi uygulamadan solunum yollarından tanı amacıyla örnek alınmaya başlandı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, Bursa’da ilk kez endobronşial ultrasonografi (EBUS) adı verilen cihaz eşliğinde, genel anestezi uygulamadan solunum yollarından tanı amacıyla örnek alınmaya başlandı. Bronkoskop cihazı ile bronş adı verilen solunum yollarının sadece içerisi görülüp tetkik edilirken, EBUS yöntemiyle bronşların duvarları ve duvarlarının arkasında kalan alanlar da görülüp tetkik edilebiliyor.

Genel anestezi uygulanmadan gerçekleştirilen bu yöntem, özellikle akciğer kanseri şüphesinde, cerrahi yola başvurmadan hem tanı koymada hem de evrelemede büyük bir kolaylık sağlıyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Bursa’da ilk kez kullanılan EBUS ile örnekleme yönteminin cerrahi tanı yöntemlerine göre birtakım avantajları bulunduğunu söyledi. 

Yöntemle, solunum yollarının, soluk borusu ve bronşların özel bir cihazla incelendiğini ve ultrasonla görüntülendiğini, bu görüntü eşliğinde hasta bölgelerden bronkoskop yardımıyla tanı amacıyla örnek alındığını kaydeden Karadağ, “Genel anestezi uygulanmadan, EBUS ile yapılan örnekleme işlemi, akciğer kanserli olgularda tanı koymada oldukça başarılı bir yöntem. Ayrıca, bilindiği gibi akciğer kanserlerinde tanı koymak kadar evresini belirlemek de önemlidir. Bu yöntemle her ikisini de yapabiliyoruz. Kanserli hastalarda eskiden cerrahi sonrası ya da radyoterapi sonrası tekrar evrelemede zorluklar çekiliyordu.  Bu sorunu da ortadan kaldırmış oldu” dedi.

Karadağ, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi cerrahinin ciddi riskli olduğu hastalarda EBUS yönteminin güvenle uygulanabildiğini vurgulayarak, “Santral kitle, mediastinal-hiler LAP nedeniyle merkezimize başvurup standart bronkoskopik işlemler ile tanı koyulamayan ve girişimsel bronkoloji ünitesi olan başka illerdeki merkezlere yönlendirdiğimiz tüm hastalara tanı imkanı sağlanmış oldu. Bursa ili sınırları içinde daha önce girişimsel bronkoloji ünitesi olan ve EBUS uygulayan başka bir merkez bulunmadığı için büyük bir açık ve ihtiyaç giderildi” diye konuştu. (İLKHA) 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.