Eğitim Ahlakı Muhammed Şevki Aydın

Eğitim Ahlakı Muhammed Şevki Aydın

ğitimin iki ana sütununu, yani öğretmen ve öğrenciyi ele alan kitap, bu sütunların kendilerine, çevrelerine ve hayatlarının bir parçası olan eğitime ve öğretime karşı olan sorumluluklarının neler olduğu

Kitabın Adı: Eğitim Ahlakı

Yazar: Muhammed Şevki Aydın

Kitap Hakkında: Eğitimin iki ana sütununu, yani öğretmen ve öğrenciyi ele alan kitap, bu sütunların kendilerine, çevrelerine ve hayatlarının bir parçası olan eğitime ve öğretime karşı olan sorumluluklarının neler olduğunu, bu sorumlulukları yerine getirirken ahlak temelli bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini, aksi takdirde bir şeylerin hep nakıs kalacağını anlatıyor.

Yazar Hakkında: Yazar Muhammed Şevki Aydın, 1954 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinde doğdu. Erzurum İmam Hatip Lisesi (1973), İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1977) mezunu. 1977’den itibaren İspir ve Oltu’da öğretmenlik yapıp 1981 yılında Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsüne geçti. 1983’ten bu yana Erciyes Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde öğretim üyesidir.

Kitap Kimler İçin Yararlı: Okulda ya da okul dışında, ilim elde etmek ve çevresini de bu ilimden faydalandırmak isteyen herkes için faydalı olacağına inanıyorum.

Özet: Kitapta öğretmenlik ahlakı ve öğrencilik ahlakı başlıklarıyla iki ana konu bulunuyor. Bu başlıkların alt başlıkları da var elbette. Örneğin öğretmenin ahlakı başlığı; öğretmenin kişisel ahlakı, öğretim ahlakı, öğrencilerle olan ahlakı şeklinde 3 başlıkta ele alınmış. Bir diğer ana başlık olan öğrencilik ahlakı ise öğrencinin kişisel ahlakı, öğretmenlerine karşı olan ahlakı ve arkadaşlarıyla olan ahlakı olarak sıralanmış.

Kitabın ilk sayfalarında eğitim ve ahlak ilişkisine değinen yazar, bu ilişkiyi ifade etme adına çeşitli kaynaklardaki tanımlamalardan, kendi yorumlarından ve Hz. Muhammed’in (sav) hadis-i şeriflerinden yararlanmış. Bu hadis-i şeriflerden bir tanesini buraya almakta fayda görüyorum. “Müminlerin iman bakımından en olgunu, ahlakı en güzel olanıdır.” (Ebu Davud, Sünnet, 14)

Daha sonra öğretmenin ne tür vasıflara sahip olması gerektiğini anlatan yazar, Allah’ı bilen ve ondan layıkıyla çekinen, O’nun kitabını hayatına tatbik eden ve Peygamberi Hz. Muhammed’e (sav) uyan bir profil çiziyor.

Öğretmen, icra ettiği meslek itibariyle önemli bir konumdadır ve gelecek nesilleri inşa ve ihya etme adına elinde çok büyük fırsatlar vardır. Bu fırsatları değerlendirirse hem kendisi hem de yetiştireceği nesiller Allah’ın rızasını kazanma yolunda emin adımlarla yürüyor olacaktır.

Öğretmenin, öğrencilerine karşı olan muamelesinde sahip olması ve sergilemesi gereken davranışlara değinen yazar; şefkat, merhamet ve sabır gibi özelliklerin bir öğretmende ziyadesiyle bulunmasını, aksi takdirde hem kendisinin işini yapmada zorlanacağını hem de himayesinde bulunan çocukların bu ulvi özelliklere ileriki yıllarda kendilerinin de sahip olamayacağını ifade ediyor.

Her mesleğin ve meşguliyetin bir ahlakı, usulü, sistemi vardır. Ticaret ahlakı, savaş ahlakı bunlara örnek olarak verilebilir. Nurettin Topçu’nun İsyan Ahlakı adlı kitabını da hatırlayacaksınız. Eğitim Ahlakı kitabı da insanoğluna doğrudan temas eden ve onu ilgilendiren eğitim ve öğretimin usulünü, sistemini bizlere gösteriyor.

Sözü daha fazla uzatmadan ve yormadan, bu kıymetli eserle sizleri baş başa bırakmak istiyorum.

Mustafa Yalçınkaya

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.