Eğitim-Bir-Sen Van Şubesi: Gelirde adalet için seyyanen zam yapılmalı

Eğitim-Bir-Sen Van Şubesi: Gelirde adalet için seyyanen zam yapılmalı

Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı ve Memur-Sen il Temsilcisi Mehmet Ali Uca, kamu görevlilerinin enflasyon karşısında eriyen maaşları ile ilgili açıklamada bulundu.

Uca, dünyanın ve insanlığın bütününe yönelik etki ve tehdit üreten Coronavirus ve ona dayalı pandeminin temel gündem olduğu 2020 yılının; kamu görevlileri açısından da kayıpların olduğu bir yıl olarak geride kaldığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mehmet Ali Uca, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun; kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerini yüzdelik olarak 2020 yılında 4+4, 2021 yılında 3+3 şeklinde oransal artış yapılması kararı verdiğini, oysa yetkili konfederasyon Memur-Sen olarak; bu oranların ülkenin, ekonominin ve kamu görevlilerinin gerçekleriyle, geçmiş dönem enflasyon verileriyle uyumlu olmadığını dile getirdiklerini ve sonuç itibariyle işverenin teklifine 'hayır' deyip Hakem Kurulu'nun kararına da tepki gösterdiklerini söyledi.

"Hakemin karara yazdığı artıştan yüzde 80'lik sapma meydana gelmiştir"

2020 yılının enflasyon rakamları ile maaşlara yapılan zam oranlarını karşılaştıran Uca, "2020 enflasyon rakamları incelendiğinde ortaya çıkan tablo özetle şudur: İşverenin/Hakemin reva gördüğü artış; birinci altı aylık dönem için 4'üncü aydan, ikinci altı aylık dönem için ise 3'üncü aydan sonra enflasyona yenilmiş ve kamu görevlilerini mağdur etmiştir. Somutlaştırdığımızda, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine birinci altı ay için yüzde 1,75, ikinci altı ay için yüzde 4,33 enflasyon farkı yansıtılmış, 2020 yılı toplam artışı ise karara göre yüzde 8,16 iken hayata göre yüzde 14,82 olarak gerçekleşmiştir. Bir başka ifadeyle, hakemin-işvereninin karara yazdığı artıştan yüzde 80'lik bir sapma meydana gelmiştir." ifadelerini kullandı.

"Gelin bu tabloyu düzeltelim, enflasyonu yenen maaş ve ücret hedefi belirleyelim"

Maaşların enflasyon karşısındaki erimesine karşı seyyanen zam yapılması gerektiğini belirten Uca, "Ekonominin makro ve mikro düzey rakamları, enflasyon ve faiz oranları, kur tarafının rakamları birlikte ele alındığında en az artış, en düşük yükseliş maaşlarda ve ücretlerdedir. Son 10 yıllık enflasyon ve enflasyon farkı tablosu, 2019-2021 faiz, kur tablosu, 2020 yılı aylık enflasyon tablosu özetle şunu söylüyor; kamu görevlilerinin maaşları ve ücretleri eriyor, bu erimeyi durdurmak için gecikmeden seyyanen zam yapılması gerekiyor." dedi.

"Memur aylıklarına yüzde 10'luk seyyanen zam yapılmalı"

Uca, "Hem gelir dağılımda adaleti sağlamak hem de enflasyon kaynaklı kayıpları telafi etmek, beraberinde düşük maaş ve ücret grubunda bulunan kamu görevlilerine asgari ücretler için atılan doğru adıma benzer bir yaklaşımı uygulamak için kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 1 0cak 2021'den geçerli olmak üzere 'en düşük devlet memuru aylığının yüzde 10'a denk gelecek tutarda seyyanen zam' istiyoruz. Daha somut ifadeyle, kamu görevlilerinin mevcut maaşlarına/ücretlerine 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde 400 TL seyyanen zam istiyoruz. Böylece geçmiş yönüyle kayıpların giderilmesini, gelecek yönüyle de enflasyona yenilme riskinin bitirilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Uca açıklamasını şu sözlerle sona erdirdi:

"Bizler alın teri kurumadan karşılığının verilmesi hassasiyetine davet eden bir medeniyetin mensuplarının; emeğin, alın terinin, kamu görevlilerinin hizmet üretme gayretlerinin karşılığı olacak değerin verilmesinde, ederin ödenmesinde hükümetin siyasi sorumluluk, devletin medeniyet perspektifimiz kaynaklı zorunluluk hassasiyetiyle sorunu çözümle, talep ve teklifimizi evetle buluşturması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.