Eğitim çalışma takvimiyle ilgili eğitim çalışanlarının görüşü alınmalıdır

Eğitim çalışma takvimiyle ilgili eğitim çalışanlarının görüşü alınmalıdır

Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, okullardaki yeni tatil düzenlemeleriyle ilgili eğitim çalışanlarının görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti.

Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, yeni eğitim-öğretim yılı çalışma takvimi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yeni modelle ilgili eğitim çalışanlarının ve ilgili paydaşların görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, tatil süreleriyle ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptığını hatırlatan Coşkun, "Türkiye'de temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde öğretim yılı, 180 iş günü ve 36 haftadan oluşmaktadır. Kademelere göre OECD ülkelerinde yıllık ortalama ilkokulda 185, ortaokulda 183 ve ortaöğretimde 180 öğretim gün sayısı olup Türkiye'de bu kademelerde öğretime ayrılan yıllık ortalama gün sayısı birçok ülke ile hemen hemen aynıdır." ifadelerini kullandı.

Avrupa'daki tatil sürelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Coşkun, "OECD ülkelerinde yaz tatili sürelerine bakıldığında, ortalama sürenin 11-13 hafta olduğu görülmektedir. Bu süre, Avrupa'nın kuzey ülkelerinde 10 haftaya kadar düşmektedir. Ülkelerin eğitim-öğretim planlamasındaki tatil süreleri, ülkenin bulunduğu kıta ve coğrafi şartlara göre değişiklik göstermektedir. Dini, milli, tarihi ve kültürel günler, bu tatil sürelerinin artmasında ya da azalmasında önemli rol oynamaktadır." diye konuştu.

Yeni çalışma takviminde,  tatil süresinin dinlenmeye sağladığı katkının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Coşkun, "Yeni eğitim-öğretim yılı çalışma takviminde; ara ve yaz tatili uygulamalarında değişiklik, iklim şartları ve uzun yaz tatillerinin öğrenci başarısı üzerindeki olumsuz etkileri de dikkate alınarak yapılmalıdır. Öğrenmenin sürekliliğindeki verimlilik ile tatil sürelerinin dinlenmeye sağladığı katkı göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencilerin coğrafi şartlara göre mevsimsel olarak dezavantajlı konuma düşmemesi ve bu süreçten olumsuz etkilenmemesi büyük önem arz etmektedir." dedi.

Yeni uygulamayla ilgili eğitim çalışanlarının ve ilgili paydaşların görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çeken Coşkun, “Öğretmenlerin, dönem içerisinde dinlenme fırsatını elde edecek olması önemli olmakla birlikte, eğitim çalışanlarının herhangi bir özlük hakkı kaybına uğramaması da elzemdir. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde yürürlüğe girmesi düşünülen bu yeni uygulama konusunda, eğitim çalışanlarının ve ilgili paydaşların görüşleri alınmalıdır. Bununla birlikte, özellikle çalışan anne ve babaların bu düzenlemeden olumsuz etkilenmemeleri için de tedbir alınmalıdır." diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.