Eğitim Sen kamuda başörtü düzenlemesine karşı

Eğitim Sen kamuda başörtü düzenlemesine karşı

Kamuda başörtü serbestliğini eleştiren Eğitim Sen Manisa İl Başkanı Remzi Şirin "Eğitimde kullanılan her türlü dinsel simge, ötekileştirici ve ayrımcıdır." dedi.

MANİSA - Eğitim Sen Manisa İl Başkanı Remzi Şirin, kamuda kısmi olarak getirilen başörtü serbestliğini eleştirdi. İnançlarından dolayı yıllarca hakları ellerinden alınan, hakarete uğrayan ve okul kapılarından kovulan bayanları göremeyen Şirin, hükümetin son hamlelerini eleştirmek amacıyla yaptığı açıklamada "Eğitim Sen eğitimde ayrımcılığın, eşitsizliğin, ötekileştirmenin karşısında olmaya her türlü gericiliğe, toplumsal yaşamın ve eğitim alanının muhafazakârlaştırılmasına ve tek tipleştirmeye, karşı mücadele etmeye devam edecektir." İfadelerine yer verdi.

Şirin "Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, iddia edildiğinin aksine, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü anlamına gelmemektedir. Bu, AKP'nin kendi siyasal tercihlerini toplumsallaştırmanın ve kendi tek tipini yaratmanın bir adımıdır.
Ayrıca sorun sadece "başörtüsü serbestliğine" indirilemeyecek kadar derindir. Bugüne kadar okullarda önce eğitim programının (müfredatın) içeriğine dini öğelerin yerleştirilmesi ile başlayan, zorunlu din dersleri ve zorunlu seçmeli din dersleri ile derinleştirilen sonradan kılık-kıyafet tartışmaları ile devam eden tartışmalar, eğitim sisteminde yaşanan yoğun muhafazakârlaştırma hamlelerinin bir sonucudur." dedi.

Kamu adına görev yapanların, görevini yerine getirirken hiç bir siyasi, dini simge taşımaması gerektiğini savunan Şirin "Okul ortamında dini duyguları istismar eden, farklılıkları dışlayan her yaklaşım, öğrenci öğretmen ilişkisi ve çocukların pedagojik olarak sağlıklı gelişimi açısından telafisi zor durumlar ortaya çıkaracaktır. Olması gereken devletin dinden elini çekmesidir." İfadelerini kullandı.


AKP uygulamalarına karşı sessiz kalmalarının düşünülemeyeceğini dile getiren Şirin "Farklı kimliklerin, inançların özgürlüklerini güvence altına almak dinsel değil pedagojik ve bilimsel kriterlerin hayata geçirilmesinden yani laik, bilimsel, demokratik ve anadilinde eğitimden geçer. Eğitimde kullanılan her türlü dinsel simge, ötekileştirici ve ayrımcıdır. Eğitim Sen eğitimde ayrımcılığın, eşitsizliğin, ötekileştirmenin karşısında olmaya her türlü gericiliğe, toplumsal yaşamın ve eğitim alanının muhafazakârlaştırılmasına ve tek tipleştirmeye, karşı mücadele etmeye devam edecektir." dedi. (Ramazan Sındıraç-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.