Eğitimciler: Okullarda uygulanan tedbirler, sınıf ve öğrenci bazında olmalıdır

Eğitimciler: Okullarda uygulanan tedbirler, sınıf ve öğrenci bazında olmalıdır

Okullarda görülen vakalarda okulların 10 günlüğüne eğitime ara verildiğini hatırlatan Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, bütün okulun tatil edilmesi yerine öğrenci ve sınıflar bazında tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

"Yeni normalleşme" ile beraber risk haritasındaki rengi "mavi" olan illerde okullar açıldı. Okulların açılması ile beraber görülen vakalar ve vakaların görüldüğü okullarda eğitime 10 gün ara verilmesini değerlendiren Uca, alınan tedbirlerin ilin Coronavirus risk haritasındaki rengin muhafaza edilmesi için yapıldığını belirtti.

 

2021 için ataması yapılacak olan 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğuna da dikkat çeken Uca, en az 20 bin ek öğretmen atanmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Van'da bütün okul seviyelerinde eğitim öğretimin devam ettiğini belirten Uca, bunun sevindirici bir durum olduğunu söyleyerek, hayatın normalleşmeye dönmesi için ilk olarak okulların açılması gerektiğini, bütün sirkülasyonun okullarda olduğunu ifade etti.

Uca "Salgının ilk başladığı dönemlerde bir vaka bile olduğunda okullar tamamen kapatılıyordu ya da karantina süreci ağır bir şekilde işletiliyordu. Şu anda da aslında her ne kadar bir gevşeme gibi görünüyor olsa da okullar üzerinden baktığımızda o gevşemeyi çok fazla görmüyoruz. Yani biraz daha dikkatli davranılıyor, en ufak bir sıkıntıda okulların kapatılmasına kadar kararlar alınıyor. Ben aslında bunun çok doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Bir vakanın okul genelinde çok aşırı derecede yeni vaka meydana getireceğini sanmıyorum. Karantina uygulaması yapılırsa daha sağlıklı olur. Özelde bir karantina yani sınıf bünyesinde bir karantina uygulaması yapılırsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Vaka hangi sınıfta olmuşsa o sınıfla alakalı bir karar belki alınabilir. Öğretmenlerimizle alakalı yavaş yavaş artık aşılama başladı, öğretmenlerimizde o risk de kalmamış olacak. Aşıların yüzde 80-85-90'a varan faydasının olduğunu duyuyoruz hepimiz." dedi.

"Okulun tamamen kapanması doğru değil"

İşin sadece öğrenci boyutuyla biraz ağır bir karar olduğuna değinen Uca şu ifadeleri kullandı: "Okulun tümünün kapatılması bence doğru bir karar değil, ama bunu şöyle bir sonucu olmuş oluyor, her ile bırakılan bu tedbirler aslında valiliklerce ya da kurumlarca daha fazla riski göze alamama sonucunu doğuyor bize. Uygulayıcılar daha fazla risk almak istemiyorlar. Ya da valilikler kendi illerinde mevcut rengin daha üst bir renge dönüşmesini istemedikleri için muhtemelen böyle sert kararlar alabiliyorlar. Kendileri açısından baktığımız zaman aslında doğru bir karar. Sonuç itibariyle dışarıdan bakıldığı zaman her ilin aslında bir puanlama sistemi olmuş oluyor, yani her ne kadar böyle bir şey yoksa bile dışarıdan öyle görünüyor. Bugün İstanbul'da eğer hala kırmızıdan turuncuya, sarıya dönmemişse, orada demek ki bazı tedbirlerin daha sert alınması gerektiği kanaatine ulaşılıyor. Van'da da maviden sarıya dönüşmüşse burada bir gevşeklik olduğu anlamı çıkıyor. İnsanlar tarafından ve medyada konuşulan gündemde olan görüş bu şekildedir. Resmi boyutu ile böyle değil belki ama algı açısından baktığınız zaman durum tam da böyledir. Bu yönüyle baktığımız zaman valiliklerin aldığı okulların tamamen kapatılma kararı da onlar açısından doğru bir karar ama biz eğitimciler açısından çok doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Çünkü öğretmenlerimiz artık yavaş yavaş aşılarını bitirmek üzereler, onlar açısından bir risk yok. Çocuklarımızın da sağlık açısından salgın sürecinde çok tehlikeli bir durum olmadığını biliyoruz, ki zaten en son aşılama gruplarından biri de çocuklardır. Veliler açısından da baktığımız zaman zaten normal bir karantina sistemini işlettiğimiz zaman onlar da kendi tedbirlerini kendi evlerinde almış olacaklar ve böylelikle de bu sorunu çözmüş olacaklar. Tabi takdir valiliklerin ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerimizindir. Onları da çok yadırgamamak lazım, sonuç itibariyle tehlikeli bir süreçten geçiyoruz. Bence bu kararların biraz daha gözden geçirilmesinde fayda var. 2, 3 vakadan çok bir şey çıkacağını ben sanmıyorum, çünkü bizler İl Valimizin de açıkladığı üzere taziyelerde çok sıklıkla vakaların meydana geldiğine şahit oluyoruz. Okullardaki vakaların taziyelerdeki vakalar oranlamasına bakıldığı zaman çok düşük kalıyor. Taziyelerdeki, düğünlerdeki vaka oranları çok çok daha yüksek.  O anlamda okullarımız çok riskli alanlar olarak gözükmemektedir."

"Okullarımız temizlik anlamında çok iyi durumda"

Okulların İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin kontrolünde ve İl Valisinin denetiminde temizlik açısından çok iyi bir noktaya getirildiğinin altını çizen Uca

 "Bu anlamda ben hem Valimize hem Milli Eğitim Müdürümüze çok teşekkür ediyorum, okul müdürlerimize, ilçe milli eğitim müdürlerimize teşekkür ediyorum. Onlar da çok ciddi gayret sarf ettiler. Okullarımızın hazır bulunmuşluk düzeylerinde bir sıkıntı yok. Öğrenciler bir aya yakındır eğitim öğretim süreçlerine başladılar ve bu süreçte de aksayan hiçbir durum yok. Sadece arada çıkan vakalar biraz can sıkıyor. Yani ilimizde eğitime hazırlık açısından iyi bir sınav verildi." ifadelerini kullandı.

"20 bin ek öğretmen ataması yapılmalıdır"

2021 için 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olacağını belirten Uca, mevcut öğretmen açığı ile beraber en az 20 bin daha öğretmen atamasının gerekli olduğu söyledi.

Uca "Şubat tatilinde yaklaşık olarak 400'e yakın öğretmenimiz eş durumu ile ya da özür grubundan ilimizden ayrıldılar. Öncesinde var olan bir öğretmen eksiğimiz vardı, ücretli öğretmenlere kapatmaya çalışıyoruz. Yaz tatilinde de yaklaşık olarak tekrar yine bine yakın tahmin ettiğimiz geçen yıllardan aldığımız verilere göre söylüyorum bine yakın öğretmenimiz ilimizi terk edip gidecekler, kendi memleketlerine ya da daha iyi şartları gözeterek ayrılmış olacaklar. Mevcut şekilde de bir açığımız vardı yaklaşık olarak 2 bine yakın bir açığımız olacak. Bir öğretmen ihtiyacı var, bunu söylemek istiyorum. Millî Eğitim Bakanlığı 20 bin öğretmen ataması için duyuruya çıktı. Bu 20 bin öğretmen ataması kesinlikle yeterli değil. Bir ek 20 bin öğretmen atamasına daha ihtiyacımız var. Bu anlamda Millî Eğitim Bakanlığımızdan hazırlıklarını yapıp ek atama için duyuruya çıkmaları gerekiyor. Biz buradan sesleniyoruz kendilerine, genel merkezimiz de bu anlamda Bakan Bey ile görüşüyor zaman zaman. Her ne kadar salgın sürecinde olsak bile sonuç itibariyle uzaktan ve yüz yüze eğitim devam ediyor ve her öğrencinin de mutlaka bir öğretmene ihtiyacı var." şeklinde konuştu. 


Eğitimciler: Okullarda uygulanan tedbirler, sınıf ve öğrenci bazında olmalıdır

Eğitimciler: Okullarda uygulanan tedbirler, sınıf ve öğrenci bazında olmalıdır

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.