Eksi 35 derecede domates üretimi

Eksi 35 derecede domates üretimi

Ağrı’nın 1925 rakımlı Diyadin ilçesindeki jeotermal kaynaklar üzerine, 20 dönümlük alanda kurulan serada, eksi 35 derecede domates üretimine başlandı.

Rusya, Azerbaycan, İran ve Gürcistan’a ihraç edilecek domateslerin ilk hasadı ilçe pazarında satışa sunuldu.

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ta faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı’nın,Diyadin Köylerine Hizmet Götürme Birliği’nin “Kaplıca Sera İle Tanışıyor Projesi”ne hibe desteği vermesi, uluslararası bir şirkete sahip Ağrılı işadamına ilham kaynağı oldu.

Ticari faaliyetlerini Azerbaycan’da yürüten Ağrılı işadamı Abdulbari Güzel,1925 rakımlı Diyadin’deki jeotermal kaynakların bulunduğu bölgede 20 dönümlük alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serası kurdu ve üretime başladı.

Kar kalınlığının 1 metreyi, hava sıcaklığının da sıfırın altında eksi 35’leri bulduğu ilçede kurulan domates serası, jeotermal kaynaklarla ısıtılıyor. Salkım tipi domatesin yetiştirildiği serada ilk hasat, bu hafta başladı. İşçilerin büyük bir heyecanla topladığı 5 ton domates, ilçe pazarlarında çok düşük ücretle Diyadin halkına sunuldu. Bu yatırımla birlikte bölge, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Organize Seracılık Bölgesi ilan edildi.

İntersun Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakır, çoğu kadın 75 kişinin serada istihdam edildiğini ve yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirterek, ürünleri yurt dışına ihraç edeceklerini ifade etti.

Bakır şöyle konuştu: “Kurduğumuz bu sera ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine, halkımıza şunu göstermek istedik. İstenildiği zaman eksi 35 derecede de olsa tarımın yapılabileceğini, Diyadin’de boşa akıp giden jeotermal kaynakların değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Burada kurulacak organize serada, bin dönüm arazi üzerine başka seralar da kuracağız.

Bu da aynı zamanda bin ile bin 200 kişinin istihdam edileceği anlamına geliyor. Yıllardır Diyadin’de boşa akan kaynakları üretime dönüştürdük. Dünyanın en kaliteli ürününü burada yetiştirdiğimizi söyleyebilirim. Normal sera domatesinin yoğunluğu 2-3 arasında ama bizim domateslerin yoğunluğu şu anda 5’tir. Bu da, buradaki ürünlerin temiz bir havada, organik olarak yetiştiği anlamına geliyor.Yetiştirdiğimiz ürünler,başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç edilecek. "  

Şirket Danışmanı Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hakkı Eraslan da bölgeyi sadece ekonomik olarak değil, sosyal kültürel ve çevresel açıdan kalkındırmaya çalıştıklarını belirterek, “Bakanlıkla birlikte burada bin dönüm üzerine sera kurulacak. Bu domatesin lezzeti ve kalitesi de çok yüksek. Çünkü burada doğal karbondioksit de veriliyor. Bu da Antalya’daki domatesten yüzde 40 daha fazla domates almanıza vesile oluyor. Allah buraya çok önemli nimetleri bahşetmiş, ama bunu değerlendirirsek ancak gelir elde edebiliriz” diye konuştu. 

Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa da, yapılan yatırımın yereldeki potansiyelleri kullanmak açısından örnek teşkil ettiğini ifade ederek, “Bu yatırım sosyal kalkınmaya, özellikle de kadınların istihdamına büyük katkı sağlayacaktır. Bölgemizde yatırım yapmak isteyen girişimciler için yeterli devlet desteği de bulunmaktadır” dedi.  

Kurğa, işadamlarını ve girişimcilerimi bölge illerinde yatırım yapmaya davet etti. (Ömer Adıgüzel - İLKHA )

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.