el-Hayye: "Kahire görüşmelerinin sonuçları üzerinde uzlaşma sağlandı"

el-Hayye: "Kahire görüşmelerinin sonuçları üzerinde uzlaşma sağlandı"

HAMAS Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, Filistinli grupların ve güçlerin, milletvekili, devlet başkanlığı ve Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin icra edileceği mekanizmalar üzerinde ittifak ettiğini bildirdi.

HAMAS Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, Filistinli grupların oy birliğiyle seçim sürecini mercek altına alan ve hukuki boyutundan sorumlu olan bir seçim mahkemesinin kurulması, bunun dışındaki yargı organlarının seçimlere müdahalede bulunmaması ve kısıtlamaların kaldırılıp özgürlük alanlarının genişletilmesi konularında anlaşmaya varıldığını kaydetti.

El-Hayye, Filistin seçimlerinin hangi siyasi zeminde yapılacağı konusunda da mutabık kalındığını belirtti.

El-Hayye yaptığı açıklamada, “Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesi'nin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmaların belirlenmesi için mart ayında Kahire’de yeni bir toplantı tertip edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki aylarda yapılması kararlaştırılan Filistin yerel seçimleriyle ilgili yargısal ve hukuki konuları ele almak üzere Mısır’ın başkenti Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, iki gün süren ulusal uzlaşı diyalog görüşmelerinin ardından seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri içeren kapanış bildirisini yayımladı.

Kapanış bildirisinde, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’nın yanı sıra ambargo altındaki Gazze Şeridi'nden yargıçların mutabakatıyla seçim mahkemesi oluşturulacağı ve bu mahkemenin sadece seçimlerle ilgili konulara bakacağı maddesi öne çıkıyor.

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler