El Kaide’ye karşı ÖSO-Suriye görüşüyor iddiası!

El Kaide’ye karşı ÖSO-Suriye görüşüyor iddiası!

Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grubun, el-Kaide bağlantılı gruplara karşı Şam yönetimi ile sorunun Suriyeliler arasında çözümünü öngören gizli görüşmeler başlattığı bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kaynaklarına dayandırdığı haberine göre görüşmelerde ÖSO’nun hakim olduğu yerlerde polis gücüne dönüştürülmesi ele alınıyor.

Haberde Kalamun, Guta ve Humus bölgelerinde Suriye ordusundan kaçan subayların komuta ettiği ÖSO’ya bağlı grupların cihatçı gruplarla yaşanan çatışmalardan dolayı son bir yıldır Suriye ordusuna karşı tutumlarını değiştirme kararı aldıkları belirtildi.

Nusra Cephesi ve Irak-Şam İslam Devleti adlı grupların ÖSO’ya bağlı militanları kendilerine katılmamaları durumunda ölümle tehdit ettikleri bildirilirken es-Sefir’e açıklamada bulunan ÖSO kaynağı, geçen yıl ÖSO ile Suriye ordusundan üst düzey bir komutan arasında meseleye yabancıların karıştırılmamasını, sorunun Suriyelilerle-Suriyeliler arasında çözümünü öngören görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Söz konusu kaynak, Suriye ordusundan ayrılan 600 kadar askerin sorunun çözümü için ülkenin çeşitli bölgelerinde yerel polise dönüşmeye hazır olduğunu; ancak bazı arabulucuların ÖSO mensuplarının taahhütlerine bağlı kalacaklarına dair garanti verememesi üzerine görüşmenin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Es-Sefir’e açıklamada bulunan kaynak, “Suriye hükümetiyle temaslarda bulunan iki ÖSO komutanı, Asalu’l- Verd bölgesinde Zehran Alluş liderliğindeki İslam Tugaylarının eline esir düştü” derken Şam kırsalındaki bir ÖSO komutanı da “Birçok ÖSO subayı, Cezayir sorununun çözümüne benzer bir çözüm yolu düşünüyor. Cezayir dağlarında gizlenen İslami Kurtuluş Ordusu unsurları 1990’lı yıllarda İslami Kurtuluş Ordusu’nu bırakıp geri dönerek normal hayatlarına başlamışlardı” diye konuştu.

Humus’ta yapılan müzakerelere dikkat çekerek ÖSO’ya bağlı bazı savaşçıların kameralara yansıtılmaması şartıyla silah bırakmayı kabul ederek teslim olduğunu belirten ÖSO kaynağı, Şam kırsalında da benzer müzakerelerin yaşandığını ve Doğu Guta, Kenaker, Zakiye, Deruşa, Kudsiya ve el-Hame bölgelerinin silahlı unsurlardan temizlendiğini söyledi.

ÖSO kaynağı, “Kalemun bölgesindeki birçok ÖSO savaşçısı, Suriye ordusuna karşı savaşmıyor; çünkü bu bölgede cihatçıların asli güç olmasını istemiyor” dedi.

Bu bölgedeki bazı ÖSO tugaylarının muhtemel ABD saldırısına da karşı olduklarını belirten bir bildiri yayımladığını belirten gazete, son olarak Hasan Cezere liderliğindeki Guraba Şam örgütünün, Irak-Şam İslam Devleti örgütünün kendilerine saldırması halinde kontrol altında tuttukları Halep’in Bustan el-Başa bölgesini Suriye ordusuna teslim edeceklerini açıkladığını bildirdi.

ydh

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.