Emlakçılık mesleği gittikçe disiplin altına alınmaktadır

Emlakçılık mesleği gittikçe disiplin altına alınmaktadır

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların emlakçı olamayacağını anımsatan Adıyaman Umum Emlakçılar Derneği Başkanı Hüseyin Karatekin, Emlakçılık mesleğinin gittikçe disiplin altına alındığını belirtti.

Adıyaman Umum Emlakçılar Derneği Başkanı Hüseyin Karatekin başkanlığında dernek binasında bir araya elen dernek üyeleri emlakçılıkta yeni dönemi değerlendirdi.

Emlakçılık yapacak kişilerin sadece bir büro açarak bu işi yapamayacaklarını bu durumun emlakçılık mesleği açısından önemli bir gelişme olduğunu belirten Karatekin emlakçılık mesleğinin gittikçe disiplin altına alındığını belirtti.

Emlakçılığın her geçen gün belli bir disiplinle gelişmeye devam ettiğini belirten Karatekin "Emlakçılık mesleği gittikçe disiplin altına alınmaktadır. Bundan böyle her önüne gelen artık emlakçılık yapamayacak. Emlakçılık bilgi, fizik ve teknik donanıma sahip kişilerin yapacağı bir meslektir." dedi.

Ev alırken dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Karatekin, "Türkiye’de yaşayan vatandaşlar belki ömründe ilk defa ev alabileceği bir birikime sahip olduktan sonra bu birikimlerini rastgele kişilere emanet etmemeleri gerekir." ifadelerini kullandı.

Yeterlilik belgesi olmayanları emlakçılık yapamayacaklarını dile getiren Karatekin, " Emlakçılık yapmak isteyen vatandaşların 5 Haziran 2018 tarihinden önce oda kaydı, vergi levhası, kurs sertifikası ibraz etmeleri, taşınmaz, Ticaret Yetki Belgesi almış olmaları gerekmektedir. Eksiği olanlar ise sınava girip bu belgeleri almaları gerekir. 5 Aralık 2019 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar emlakçılık faaliyetlerine devam edemeyeceklerdir. Emlakçı olmak için belge almak isteyen vatandaşlarımız her önüne gelen şahıstan ve belgesi olmayan yerlerden belge almamaları ve belge imzalamamaları konusunda dernek olarak uyarılarda bulunuyor ve dikkat edilmesi hususunu hatırlatıyoruz. Muhatap bulacakları ve güvenecekleri yerlerden belge almalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

Gayrimenkul alacak vatandaşların resmi işlemleri ve diğer bazı hususları gözden kaçırmamaları gerektiğini vurgulayan Karatekin, "Gayrimenkul alacak olan vatandaşlarımızın dikkat edecekleri bazı hususlar vardır. Özellikle tapu takibatını mutlaka yapsınlar. Alacakları konut veya işyerinin nerede olduğunu, binanın kaç yaşında olduğunu, imar durumu, kat mülkiyeti, kat irtifakını arsa payı, müşterek tapu alabildiklerini veya alamadıklarına muhakkak baksınlar. Tapu harçlarında özellikle kat irtifaklı konutta ve işyerlerinde düşük beyanlara dikkat etsinler. Çünkü düşük gösterilen emlak beyan değerlerinde vergi cezası kaçınılmazdır. Kaldı ki bundan sonra daha da dikkat edilecektir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.