Emzirme Danışmanı Sevda Atabey: Anne sütü çocuklar için çok gerekli bir besin maddesidir

Emzirme Danışmanı Sevda Atabey: Anne sütü çocuklar için çok gerekli bir besin maddesidir

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi emzirme danışmanı hemşire Sevda Atabey, anne sütünün çocuklar için çok gerekli temel besin olduğunu ve içeriğinde çocuğun ihtiyaç duyabileceği her türlü gıda ve vitamini barındırdığını söyledi.

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Emzirme Danışmanı Sevda Atabey, doğru ve sık sık emzirmenin çocuk ve anne sağlığı için çok önemli olduğunu, emzirme ile birlikte anne ve çocukta mutluluk hormonlarının salgılandığını ve bu mutluluğun tüm aileyi etkilediğinin altını çizdi.

Bebeklerin sadece doymak için emmediklerini belirten Atabey, bebekler emzirme ile beraber anneden güven, şefkat ve sevgi de aldıklarını söyledi.

“İlk altı ay verilen anne sütü bebeğin her türlü ihtiyacını karşılar”

Annelerin emzirmeyle ilgili yaşadıkları her türlü sıkıntıda hastanelere gelip sıra almadan emzirme birimlerine başvurabileceklerini söyleyen Atabey, “Anne sütü ilk altı ay bebeğin her türlü ihtiyacını karşılar. Su dahil olmak üzere hiçbir şey verilmesine gerek yoktur. Anne sütü her bebeğin insani hakkıdır.” dedi.

“Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirir”

Anne sütünün faydalarına değinen Atabey, “Anne sütünün çok faydası var. Mesela anne sütü bebeği alerjilerden korur, bebeği bütün hastalıklara karşı güçlendirip bağışıklık sistemini yükseltir. Anneyle bağ kurmasını sağlar, anne sütü alan bireylerde ilerde aile bağları daha farklı ve güçlü olur. Anne sütü alan bebeklerin Ayküsü (IQ) daha yüksek olur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bebekler hasta olsa bile iyileşme süreci daha hızlıdır. Anne sütünün ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği vardır. Anne sütünün bir güzel özelliği de anne sütüyle beslenen bebeklerde anne ve bebek mutlu olduğu için babayı da eve bağlar.” ifadelerine yer verdi.

“Emziren anneler birçok kanser çeşidinden korunur”

Emzirmenin anneye faydalarından da bahseden Atabey, "Emzirme ile anne meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanserinden korunur. Emzirme kemik erimesi riskinden de uzak tutar. Emzirme ile beraber mutluluk ve oksitosin dediğimiz hormonun salgılanmasıyla anne ve bebeğin bu güzel ilişkisinden kaynaklı salgılanan mutluluk tüm aileye yansıdığı ve uyku noktasında ise annenin gevşeyip hem bebek ve hem de kendisinin rahat bir uykuya dalmasını sağlar." dedi.

Atabey konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Vurgulamak istediğimiz husus; İlk altı ay sadece anne sütü olması gerekir. Yaz ayları da dahil olmak üzere bebeğe ilk altı ay su dahi verilmez. Zira anne sütünün yüzde doksanı su içermektedir. Altı aydan sonra tamamlayıcı ek besinlerle iki yaş ötesine kadar anne sütünü öneriyoruz. Anne isterse iki yaş sonrasına kadar da devam edebilir.”

“Emzirme ile annede fiziksel bozukluklar olmaz”

Emzirmenin anne için faydalarından bazıları da annenin zayıflamasına yardımcı olmasıdır diyen Atabey, “Bazı annelerimiz emzirmeden dolayı fiziksel yapılarının bozulmasından dolayı endişe edebilirler ama yapılan son araştırmalar kesinlikle bu durumun tam tersi yönündedir. Yapılan araştırmalarda emzirmenin kasların güçlenmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir.” diye belirtti.

“Emzirme mastitise çok faydalıdır”

Bebek emziren annelerin yaşadıkları en önemli sorunlardan birinin mastitis olduğunu vurgulayan Atabey, etkili ve doğru emzirme ile mastitis sorununun çözüleceğini belirterek “Emzirmeyi yarıda kesersek süt kanallarında tıkanma olabilir. Mastitis ve başka sorunlar yaşanabilir. O yüzden emzirmeyi devam ettirmek anne ve bebek sağlığı için daha faydalıdır. Emziren annelerimiz zaman zaman sıkıntı yaşayabilirler, bunlardan biri de mastitistir. Mastitis durumunda bazen antibiyotik tedavisi gerekebilir, ancak buna doktor karar verir. Ancak etkili ve doğru emzirme ile çoğu zaman sorun kesinlikle çözülebiliyor. Mastitis durumunda emzirmeye devam etmek gerekiyor. Emzirmeye devam edildikçe sorun kendiliğinden düzelecektir. “ifadelerini kaydetti.

“Biberon ve emzik anneyle bağı kesip meme reddi oluşturarak sütü azaltır”

Biberon ve emzik konusunda da uyarılarda bulunan Atabey, “Kesinlikle emzik ve biberon verilmemelidir. Bunlar meme reddi ve sütün azalmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda anneyle bağın da kopmasına neden olur. Bu sebeple ilk altı ay sadece emzirmeyi öneriyoruz.” dedi.

“Bebekler sadece doymak için emmezler”

Bebeklerde ilk dönemlerdeki ağlama problemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Atabey, “İlk dönemler bebekler çok sık ağlayabilir. Anneler genelde bunu sütünün yetmediğine bağlıyorlar ama kesinlikle öyle değildi. Bebekler sadece doymak için emmezler, anneden güven, sevgi ve şefkat de alırlar. Bunları gidermek için de sık sık ağlayabilirler.” dedi.

Sütü arttırmanın en iyi yolu etkili ve sık sık emzirmedir. Annenin bol su içerek günde üç litre su tüketmesi gerekiyor. Gece emzirmek de sütü arttırır. Aynı göğsü kısa değil uzun emzirmek gerekiyor. Zira ön süt şekerli ve suludur, ardından gelen süt ise daha yağlı ve protein değeri daha fazla olduğu için aynı memeyi uzun süre emzirmesi gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

Atabey, halk arasında şekerli çayın anne sütünü çoğalttığına dair konuşulanların da asılsız olduğunu söyleyerek anneye kilo yapacağından ötürü şekerden uzak durulması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Atabey, aşırı yemekten kaçınarak doğru ve dengeli beslenmek gerektiğini, hamur işi ve tatlılardan uzak durulmasını, protein ağırlıklı besinlerin tüketilmesini, meyve, sebze ve kuruyemiş tüketilmesi gerektiğini söyledi. Atabey gebelikte alınan kilolar veya kilolardan kaçmak isteyen annelere de fazla kilolardan kaçınmak için emzirmenin çok etkili bir zayıflama yöntemi olduğunu söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.