Endonezya'da iki aday da zaferini ilan etti!

Endonezya'da iki aday da zaferini ilan etti!

Endonezya'da bugün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerin yarışan adayların ikisi de kendi zaferini ilan etti. Mevcut cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, her iki adayı ve halkı sükunete çağırdı

Endonezya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde sandık çıkış anketlerinden iki farklı sonuç çıkması üzerine seçime katılan her iki aday da kendini seçimin galibi ilan etti.

Resmi sonuçların 22 Temmuz’da açıklanacağı duyurulan seçim hakkındaki hızlı sayım sonuçlarını yayımlayan üç kuruluştan ikisi cumhurbaşkanı adayı Joko “Jokovi” Widodo’yu, biriyse diğer aday Prabowo Subianto’yu seçimin galibi olarak gösterdi.

Bunun üzerine hem Widodo hem de Subianto seçimi kendilerinin kazandığını iddia ederek zafer konuşması yaparken, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono her iki adayı ve Endonezya halkını sükuneti korumaya çağırdı.

Sandıklardan rastgele örnekleme yöntemiyle alınan verilere dayalı olarak yapılan hızlı sayım sonuçlarını açıklayan kuruluşlardan Centre for Strategic and International Studies (CSIS) adlı düşünce kuruluşu ile Endonezya Anket Kurumu (EAK) Widodo’yu seçimin galibi ilan etti.

Merkezi Washington'da olan CSIS, oyların sayımının tamamlanmasının ardından Widodo’yu yüzde 52,1 oyla seçimin galibi ilan ederken, Subianto’nun oy oranını ise yüzde 47,9 olarak açıkladı. Merkezi Cakarta'da olan (EAK) ise Widodo’nun seçimi yüzde 53,4 ile kazandığını, Subianto’nun oylarının ise 46,6 kaldığını duyurdu.

Merkezi Cakarta’da olan Puskaptis adlı anket kuruluşu ise yüzde 52,05 oranında oy alan Subianto’nun, yüzde 47,95 alan Widodo’yu geride bıraktığını ilan etti.

WİDODO'NUN ZAFER KONUŞMASI

Widodo hızlı sayım sonuçlarının yüzde 75’inin tamamlandığı sırada basın mensuplarına yaptığı zafer konuşmasında, “Şimdiye kadar açıklanan hızlı sayım sonuçlarına göre Widodo-YK’nin kazanıyor olması tatmin edici” dedi.

Widodo’nun konuşmasındaki “YK” ifadesi, seçime cumhurbaşkanı yardımcısı olarak giren, kendisinin seçim ortağı Yusuf Kalla’nın baş harflerinden oluşuyor.

Konuşmasında Endonezya halkına da çağrıda bulunan Widodo, “Tüm Endonezyalılardan halkın iradesini korumalarını ve kimsenin halkın arzularını kirletmeyeceğinden emin olmak için gerekeni yapmalarını istiyorum” diye konuştu.

SUBİANTO'NUN ZAFER KONUŞMASI

Widodo’nun konuşmasının ardından benzeri bir konuşmada rakibi Subianto’dan geldi.

Subianto, “Akmaya devam eden bilgilere göre, oy pusulasındaki bir numaralı çiftin (Subianto ve kendisinin seçimdeki ortağı cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Hatta Rajasa) halkın desteğini ve görev yetkisini almış olmasından şükran duyuyoruz” dedi.

YUDHOYONO'DAN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Açıklanan iki farklı hızlı sayım sonucu üzerine her iki cumhurbaşkanı adayının yaptığı zafer konuşmalarının ardından mevcut cumhurbaşkanı Yudhoyono, adayların taraftarlarına ve Endonezyalılara "itidal" çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı olarak görev süresi ekim ayında dolacak Yudhoyono, basın toplantısında yaptığı konuşmada, fikir ayrılıklarının şiddet ve güvenlik sorunlarına yol açmamasını umduğunu söyledi. Yudhoyono, “Her ne kadar birbirinden farklı iki çıkış anketi sonucu almış olsak da gerçek sonucun seçim komisyonu tarafından açıklanacağını bilerek sükunetimizi korumalıyız” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.