Endonezya'da Merapi Yanardağı'nda son 9 yılın en büyük patlamaları yaşandı

Endonezya'da Merapi Yanardağı'nda son 9 yılın en büyük patlamaları yaşandı

Jeolojik Afet Teknoloji ve Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, çarşamba gününden bu yana 52 patlamanın meydana geldiği Merapi Yanardağı'ndan püsküren lav, kül ve duman kütlesinin dağın yamacından 3 bin metre aşağı aktığı belirtildi.

Dünyanın en aktif yanardağlarından Endonezya Merapi yanardağı, çarşamba günü patlayarak kraterinin yanlarından dökülen kalın duman ve kül bulutları oluşturdu.

Endonezya'nın kültür başkenti Yogyakarta yakınlarında bulunan yanardağ, gün içinde 30'dan fazla kez sıcak kül bulutları saldı. Endonezya Jeoloji Ajansı'na göre, bu bulutlardan bazıları kraterden 3 kilometre kadar etrafa yayıldı.

Yetkililer, vatandaşlardan yanardağdan 5 kilometre uzakta kalmalarını isteyerek lav akışı olasılığına karşı uyarıda bulundu.

2010 yılında Merapi Yanardağı'nın son büyük patlamasında 317 kişi ölmüş, yaklaşık 280 bin kişi çevresindeki bölgelerden tahliye edilmişti. 1994'teki bir başka patlama da ise 60 kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya, sık sık depremlere ve güçlü sismik aktiviteye neden olan tektonik katmanlarla çarpışmaya eğilimli "Pasifik Ateş Çemberi" üzerinde bulunuyor. Güneydoğu Asya'da yer alan Endonezya takımadalarında 130 aktif yanardağ mevcut.

Endonezya'da yanardağ alarm sistemi; "yeşil", "sarı", "turuncu" ve en üst seviyede "kırmızı" olmak üzere 4 aşamadan oluşuyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.