Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her zaman toplumdan biraz daha duyarlılık bekliyor.

Engelli bireylerin haklarına, yaşadıkları zorluklara ve sorunların çözüm yollarına dikkat çekmek amacıyla 1992 yılından beri 3 Aralık "Dünya Engelliler Günü" olarak kutlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, dünya nüfusunun görülmemiş hızla yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış, engelli sayısını her geçen gün artırırken, engelliler "Dünyanın en ötekileştirilmiş grupları" arasında yer alıyor.

7 milyardan fazla olan dünya nüfusunun 1 milyardan fazlasında çeşitli engellilik durumu bulunuyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine denk gelen bu rakam, her geçen yıl artıyor. 100 milyondan fazla engelli çocuk bulunuyor. Dünyadaki 466 milyon işitme engellinin 34 milyonunu 15 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

"Mardin'de 87 bin engelli var"

Mardin'de de engelli oranının hayli fazla olduğu görülüyor. Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, Mardin'de 87 bin engellinin bulunduğunu, sadece derneklerine üyeliği bulunan engelli sayısının 15 bin olduğunu söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle durumlarına değinen engelliler, hem yaşadıkları sorunları anlattı hem de çözüm önerilerinde bulundular.  

“Yaşadığımız en büyük sıkıntı ulaşımdır”

Bugün kendi günleri olan "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" olduğu için çok mutlu olduklarını söyleyen Burhan Gür, şunları söyledi:

“Bugün farkındalık günüdür, toplumda daha çok haklarımızın olmasını istiyoruz. Bize daha çok önem verilmesini istiyoruz. Yaşadığımız en büyük sıkıntı ulaşımdır. Hem araçlarda hem de kaldırımlarda giderken birçok engelle karşılaşıyoruz. İşyerlerinin de mekânların da engelli bireyler düşünülerek dizayn edilmesini istiyoruz. Batı illerine gittiğimizde hiç zorlanmadan kendi işimizi kendimiz görüyoruz. Yani engelliler açısından yaşanılır bir yerdir. Ama maalesef burası biraz geri kalmış. Bu yüzden bizleri daha çok düşünerek işin üzerinde durmalarını istiyoruz. Evet, bugün ‘Dünya Engelliler Günü’dür ve tüm engelli arkadaşların gününü kutluyorum.” dedi.

“Hayatın daha güzel olması için şükretmeliyiz”

Engelli vatandaşlardan Hâkim Almir ise “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’dür. Tüm engellilerin gününü kutluyorum. Bizler sadece bir gün değil her gün hatırlanmak istiyoruz. Allah’ın takdiri böyledir, çok şükür nefes alıyoruz. Hayata sarılıyoruz, bizden çok daha kötü durumda olan arkadaşlarımız var. Herkes haline şükrederse inanın hayat çok daha güzel olacak.” diye konuştu.

“Evlerine kapanmış engelli bireyleri topluma kazandırmalıyız”

Bir gün hatırlanıp diğer günlerde unutulan bireyler olmak istemediklerini kaydeden Engelli Alican Koran da “Bugün farkındalık günü olarak lanse edilse de, biz bunun 365 güne yayılmasını istiyoruz. Sadece bir gün hatırlanıp geriye kalan günlerde unutulan bireyler olmak istemiyoruz. Özellikle evlerine kapanmış engelli bireyleri topluma kazandırmak ve evlerinden çıkartmak için farkındalık gününü 365 güne yayarsak engellilerle alakalı bir sıkıntı kalacağını düşünmüyorum.” dedi.

“İnsanlardan duyarlılık bekliyoruz”

İnsanların duyarsızlığından yakınan Engelli Filiz Bozan, yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi, “Toplu taşıma araçlarında sorun yaşıyoruz, rahat seyahat edemiyoruz. Bir de kaldırımlarda rahat gidemiyoruz. En önemlisi de insanların engelli bireylere karşı biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz.”

“Tüketici olmaktan çıkıp üretici olmak istiyoruz”

Kızıltepe Engelliler Birliği Başkanı İzzettin Akbaba, engellileri kompozisyona benzeterek,

“Kompozisyonda giriş, gelişme ve sonuç bölümleri var. Bildiğiniz gibi girişte yani dünyaya gelirken yüce Yaradan bize hak verirken irademiz dışında sebeplerle farklı bir dünya ile karşı karşıya kalıyoruz.

Gelişme bölümünde ise bu dünyaya uyum sağlamaya çalışıyoruz. Entegre olmaya çalışıyoruz. Bunu Allah verdiği için şükrediyoruz. Ama dış dünyanın müdahalesiyle yaşanmaz bir hale geliyoruz. Bizim yaşantıya, eşit hak ve özgürlüğü katılabilmemiz için sosyal yaşam alanlarının hizmete açılması lazım. Evinden bağımsız çıkabileyim, alışverişimi bağımsız yapayım ve çoluk çocuğumla rahat rahat dışarı çıkabileyim. Kendimi hür ve özgür bir birey olarak görmek istiyorum. Bunu yaptığımız zaman devletin ekonomisine de katkı sunabiliriz. Tüketici olmaktan çıkarıp üretici oluruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz anda, engelli arkadaşlarımızı hayat ile barışık hale getirebiliriz.” dedi.

İLKHA


Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

Engelli bireyler toplumdan “duyarlılık” bekliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.