Engelli çocuğa hastanede insanlık dışı muamele iddiası

Engelli çocuğa hastanede insanlık dışı muamele iddiası

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde ayağı kırılan engelli çocuklarını Ergani Devlet Hastanesine götüren aile, ortopedi doktorunun çocukla ilgilenmediğini ve insanlık dışı muameleye tabi tutulduklarını iddia etti.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde ikamet eden Veysel ve Zeynep çiftinin 6 yaşındaki çocukları Süleyman, doğumdan birkaç ay sonra geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vücudunun büyük bir kısmını kullanamıyor. Yüzde doksan engelli raporu bulunan minik Süleyman'ın ailesi, çocuklarının ayağının kırılması sonucu kaldırıldığı Ergani Devlet Hastanesinde insanlık dışı muameleye tabi tutulduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan baba Veysel Devebakan, minik Süleyman'ın doğumdan kısa bir süre sonra hastalandığını ve o günden sonra engelli olduğunu belirterek, "Çocuğum şu an 6 yaşında. Doğduktan 6 ay sonra bir takım titremeler başladı kolunda. İlk etapta nöroloji doktoruna götürdüğümüzde bir şey yok dediler. Ama daha sonra nöbetleri başladı. Hastane süreci başladı. Diyarbakır'a, Adana ve Ankara'ya götürdük. Net bir teşhis konulamadı. Şu an çocuğumun yüzde doksan engelli raporu var. Bununla ilgili rehabilitasyon merkezine gidiyor, eğitim alıyor." dedi.

"İcapçı doktor hastaneye gelmedi"

Ablası tarafından kıyafetleri değiştirildiği sırada minik Süleyman'ın bağırdığını belirten baba Veysel Devebakan, çocuğunun ayağının kırıldığını belirterek şöyle konuştu:

"18 Mart'ta ablası üzerini giydirirken bağırıyor, ağlamaya başlıyor. Ablası annesine haber veriyor. Annesi çocuğun kıvrandığını şiddetli bir şeklide ağladığını görüyor. Kollarını inceliyor ama bir şey göremiyor. Ama daha sonra altını temizleyince bacağının şişik olduğunu görünce bacağının kırık olduğunu o an anladık."

Çermik'te ortopedi doktoru olmadığı için çocuklarını Ergani Devlet Hastanesine götürdüklerini belirten Veysel Devebakan, U.Ö. isimli doktorun icapçı olduğunu ve o sırada hastanede bulunmadığını söyledi.

Acildeki doktorların çocuğuna müdahale ettikten sonra icapçı doktora haber verdiğini belirten baba, icapçı doktorun çocukla ilgilenmek bir yana kendilerini suçladığını belirterek, yaşadıklarını şöyle ifade etti:

"Cumartesi gününe denk geldiği için ortopedi uzmanı yoktu. Acildeki doktorlar müdahale ettiler, filim çektiler. Kırığı tespit ettiler. Acildeki doktor, icapçı doktora haber verdi. Böyle bir hastamız var, bacağı şu şekilde kırılmış diye. O görüntüleri de telefon üzerinden kendisine iletti. Telefon konuşmalarından ben de şahit oldum. Karşı taraf uzman doktor diyor ki; ailenin suiistimali var, bunla ilgili hastane polisinin adli vaka dilekçesi tutmasını istiyor."

"Bu çocuk engelli, yürüyemeyecek, sakat bir şekilde alçıya alınsa da problem değil"

Daha sonra hastane polisi tarafından kendilerinin ifadesine başvurulduğunu belirten baba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisi gelmiyor. Gelmediği gibi bizi başka bir yere de yönlendirmiyor. Orda acil doktora diyor ki siz orda çocuğu alçıya alın, o şekilde eve gönderin. Ben bunun üzerine acil doktoruna sordum, 'Siz kemikleri uç uca getirebilecek misiniz? Normal bir şekilde alçıya alabilecek misiniz?' Acil doktorunun söylediği şu; 'Hayır, biz bunu yapamıyoruz. Zaten bacak, kemikler kırılmış. Kemikler paralel şekilde geçmiş. Bacak yarı yarıya kısalmış.' Acil doktor diyor ki; 'Uzman doktor demiş zaten bu çocuk engelli, yürüyemeyecek. Sakat bir şekilde de alçıya alsanız problem değil.' Bunun üzerine biz çok sinirlendik. Hem çocuğumuzun acısını yaşıyoruz hem de böyle insanlık dışı bir muamele görüyoruz. Yani hangi insan vicdanı bunu kabul edebilir. Çocuk engelli diye, bacağı olduğu gibi kısa olacak, sakat olacak şekilde alçıya alın ve eve gönderin diyor."

"Araştırma hastanesine gitmek için ambulans vermediler"

Ergani Devlet Hastanesinde insanlık dışı muameleye tabi tutuldukları için Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitme kararı aldıklarını ve ambulans istediklerini belirten Veysel Devebakan, bu isteklerinin kabul edilmediğini söyleyerek, "Bu muamele yetmezmiş gibi ambulans istedik araştırma hastanesi için, bizi araştırma hastanesine ambulansla gönderin dedik. Acil doktoru diyor ki; 'Uzman doktor onay vermediği için ambulans veremiyoruz. Kendi imkânlarınızla gideceksiniz.' Ergani Devlet Hastanesinde böyle insanlık dışı bir muameleyle karşı karşıya kaldık." dedi.

"Benden sonra kimsenin başına gelmemesi için şikâyette bulunacağım"

Kendi imkânlarıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittiklerini belirten acılı baba, çocuğunun ayağının burada alçıya alındığını ve aynı günün gecesi Çermik'e geri döndüklerini söyledi. Karşılaştıkları bu muameleden sonra şifahi olarak Ergani Devlet Hastanesi Başhekimine ulaştıklarını ve durumu kendilerine anlattıklarını belirten baba Veysel Devebakan, son olarak şunları söyledi:

"Benden sonra başkalarının da başına gelmemesi için bu doktor hakkında şikâyette bulunmak istiyorum. Zaten Ergani Devlet Hastanesi Başhekimliğine şikâyette bulunduk. Bundan sonra yapılması gereken neyse, başvurulması gereken neresi varsa başvurmayı da düşünüyorum. Herhangi bir resmi başvuruda bulunmadım. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne de başvurmayı düşünüyorum. Diğer kurumlara da resmi dilekçeyle başvurmayı düşünüyorum."

"Uzman doktorumuzun ağzından istemeden tatsız bazı ifadeler çıkmıştır"

Olay hakkında telefonla görüştüğümüz Ergani Devlet Hastanesi Başhekimi Ethem Bahri Anlı ise olaydan haberi olduğunu ve çok üzüldüğünü belirtti. Anlı, “Uzman doktorumuz ağzından istemeden tatsız bazı ifadeler çıkmıştır. Hasta yakınına özürlerimizi ilettik. Bu tür olayların yaşanması bizi de üzmektedir.” dedi. (M. Sıddık Bilge, Emrah Deniz - İLKHA)













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.