Engelli olmak bir eksiklik değil lütuftur

Engelli olmak bir eksiklik değil lütuftur

Midyat Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Baran, engelli olmayı bir eksiklik olarak değil bir lütuf olarak gördüklerini söyledi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Mardin'in Midyat ilçesi Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Baran, engelli olmayı bir eksiklik olarak değil bir lütuf olarak gördüklerini söyledi.

İlçede karşılaştıkları sıkıntıları dile getiren Baran, engelli maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini veyılda sadece bir iki kere değil, yıl boyunca hatırlanmak ve toplum içerisinde olmak istediklerini belirtti.

Baran, "Bugün Engelliler Haftası olarak kabul ediliyor. Ama bizler, sadece yılın bir gününde ya da bir haftasında hatırlanmak istemiyoruz. Sürekli gündemde kalmak istiyoruz, toplumun içinde bulunmak istiyoruz. Şunu söylemek istiyorum; 'Biz engelliyiz ama sağlam insanlardan daha iyi daha güzel işler yapabiliriz. Yeter ki fırsatlar verilsin. Maalesef bu konuda bize fırsatlar verilmiyor, önümüz hep engelleniyor. Bu sebeple yetkililerimizden bize imkân ve fırsatlar vermelerini istiyoruz. Engelliyiz ancak engelimiz bir günlük ya da bir haftalık bir engel değildir. Biz senenin 365 günü engelliyiz.  Yüce Rabbimize şükürler olsun bir şikâyetimiz de yok. Fakat hatırlanmak, herkesi yanımızda görmek istiyoruz ve toplum içinde biz de olmak istiyoruz. Dolayısıyla senenin sadece bir gününde veya bir haftasında değil, yılın 365 günü hatırlanmak istiyoruz. Çok şükür engelli olmayı bir eksiklik olarak görmüyoruz. Daha doğrusu biz kendimizde bir fazlalık hissediyoruz. Yüce Rabbime şükürler olsun bize bu şekilde layık görmüş. Başımız gözümüz üstüne. Hamdolsun sağlam bir insanın yapamadığı işleri bile yapabiliyorum." dedi.

"Engelli olmak bizim için bir nimettir"

Engelliliğin bedende değil, kalplerde olduğunu ifade eden Baran, engelli olmayı bir eksiklik olarak değil bir lütuf olarak gördüklerini söyledi.

Baran, "Engelli olmak bir eksiklik değildir. Yeter ki insan, kalplerde engelli olmasın. Fiziksel veya zihinsel bir engeli 'engel' olarak görmüyoruz. Aslında bu engelliliğin Allah'ın bir lütfu olduğunu belirtmek istiyorum. Gerçekten engelliliğimizin kıymetini bilmemiz gerekir. Engellilik Allah katında büyük bir mertebedir. Engelli insan gerçekten cennetliktir. Engellilik bizim için bir nimettir. Bunun kıymetini bilelim. Engelli olmak eve kapanıp bir yere çıkmamak değildir. Tüm engelli arkadaşlarıma sesleniyorum; 'Hiçbir zaman evlerinizde kilitli kalmayınız, daima toplum içine karışın. Yok, ben bunu yapamam, ben bunu edemem, ben bunu başaramam hislerine kapılmayınız. Çünkü insan istedikten sonra her şey mümkün olur.' Evet, biz kendimizi gerçekten engelli olarak görmüyoruz. Bunu arkadaşlarımla da aynı şekilde paylaşıyorum. Arkadaşlarımızın şunu bilmelerini istiyorum; 'Daima çalışsınlar, çabalasınlar. Kendi imkânlarıyla çaba sarf etsinler, başarı kendiliğinden gelir. Yeter ki insan istesin, Yüce Rabbim güç ve kuvvet verecektir. İnsan istedikten sonra olmayacak hiçbir şey yoktur." ifadelerini kullandı.

“Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanamıyoruz”Toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanamadıklarını söyleyen Baran, "Bu durumdan gerçekten çok şikâyetçiyiz. Normalde büyükşehirlerde belediye bünyesinde her yerde ücretsiz toplu taşıma kartları var. Ve bu; Türkiye genelinde kanunen bize verilmiş bir haktır. Maalesef biz Midyat’ta bunu görmedik. Bunun haricinde kaldırımlar konusunda da oldukça şikâyetçiyiz. Ana caddelerde bu konuda biraz düzenlemeler yapılmış ama arka sokaklarda, bina, okul ve diğer resmi kurum girişlerinde gerçekten çok sıkıntı çekiyoruz. Yetkililerden istirhamımız; bu konunun üzerinde ciddiyetle ve önemle durmalarıdır. Gerçekten biz engelliyiz. Bu yetkililerimiz sadece 10 dakikalığına tekerlekli sandalyeye bir otursunlar, o rampaları bir çıksınlar, okula bir gitsinler ama engelli rampası olmayan bir okula gitsinler, hükümet konağına, belediye binasına gitsinler bakalım. Sadece bizi anlamaları için onlardan ricamız; 10 dakikalığına tekerlekli sandalyeye bir otursunlar. Biz senenin 365 günü bu şekilde yaşıyoruz. Eziyet çekiyoruz. Yetkililerimizin en az 10 dakikalık bir empati yapmalarını istiyoruz. O rampaları nasıl çıkıyorlar ona göre bize de hak versinler. Bu rampalara ve engellere karşı bir çare bulsunlar." şeklinde konuştu. 

"Engellilerin maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalı"

Engellilerin maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Baran, "Midyat'ta engelli sayımız 2 bin 600 civarındadır. Bunların çoğu yaşlılardan oluşur. Ardından ortopedik, zihinsel ve down sendromlular gelir. Ortopedik ve zihinsel olarak engellilerimiz çoktur. Verilen maaş da maddi açıdan oldukça yetersizdir.  Yüzde 40 ile 69 arasında engelli olanlara 480 lira, yüzde 70 ile 90 arasındaki engellilere ise 720 lira veriliyor. Mevcut durum 2022 sayılı Engelli Kanunu'na göre böyledir.  Engelli kardeşlerimiz bu yetersiz maaşla nasıl geçinsin. Bekâr olan kendini bir şekilde geçindirir diyelim. Ama 3-4 çocuğu olanlar bu maaşla ay sonunu nasıl getirsin. Sormak istiyoruz; '3 bin-4 bin lira maaş alan memurlar bile ay sonunu zor getiriyorken, engelli kardeşlerimiz ay sonunu nasıl getirsinler?' En azından maaşlarımızın asgari ücret seviyesine getirilmesini talep ediyoruz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.