​Engelliler için sesli uyarı sistemleri hayata geçirilmeli

​Engelliler için sesli uyarı sistemleri hayata geçirilmeli

​HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Şerif Durmaz, kentte görme engellilere yönelik sesli uyarı sistemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle, ilde görme engelli bireylere yönelik faaliyet yürüten özel bir rehabilitasyon merkezi ile Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanlığını ziyaret etti.

Özel bir rehabilitasyon merkezini ziyaret eden Durmaz ve beraberindeki heyeti, merkezin yöneticilerinden Mehmet Güner karşıladı. Ziyaretlerinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren Güner, çalışmalarıyla ilgili HÜDA PAR heyetine bilgi verdi.

Durmaz, daha sonra beraberindeki heyetle, Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanlığını ziyaret etti. Burada HÜDA PAR heyetini, derneğin başkanı Adnan Sapancı ve üyeleri karşıladı. Sapancı, HÜDA PAR heyetinin ziyaretinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Ziyarette, görme engellilerin yaşadığı sorunlar ve sorunların çözümü için atılması gereken adımlar konuşuldu.

Görme engellilerin yaşadığı sıkıntıları dinleyen Durmaz yaptığı açıklamada, görme engellilerin en önemli ihtiyaçlarının başında ilde olmayan sesli uyarı sistemi hususu geldiğini söyledi. Sesli uyarı sistemlerinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Durmaz, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak projelerin ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Durmaz, “Daha önce başlatmış olduğumuz projelerimizi icra etmeye ve ziyaretlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Daha önce rehabilitasyon merkezleri ile engelli derneklerine ziyaretler yapmıştık, bugün de o çalışmalarımıza devam ediyoruz. Otizm ve bedensel engelli bireylere yönelik faaliyet gösteren dernek ve rehabilitasyon merkezlerini ziyaret etmiştik. Bugün 3’üncü aşama olan görme engellilere yönelik çalışma yapan dernek ve rehabilitasyon merkezlerini ziyaret ettik.” diye konuştu.

“Sesli uyarı sistemleri yapılmalı”

Görme engellilerin yaşadığı birtakım sorunların mevcut olduğuna işaret eden Durmaz, “Özellikle görme engelli kardeşlerimizin en önemli ihtiyaçlarının başında ilimizde olmayan sesli uyarı sistemi hususu geliyor. Görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak, ulaşımı rahatlatacak, onların erişilebilirlik hususundaki sorunlarını ortadan kaldıracak sesli uyarı sistemlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Duraklar yapıldığı zaman sesli uyarı sistemleri yapılmalı. Yine trafik ışıklarında sesli uyarı sistemleri olmalıdır. Bunlar olduğunda görme engelli kardeşlerimizin hayatı ulaşım noktasında bir nebze de olsa kolaylaşacak.” dedi.

“Çoğu cadde ve sokaklarda sarı çizgiler yok”

Engellilerin hayatını kolaylaştıracak “sarı çizgilerin” ildeki tüm cadde ve sokaklarda olması gerektiğini ifade eden Durmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Görme engelli kardeşlerimiz için bazı cadde ve sokaklarda sarı çizgiler yapılmış. Ama engelli kardeşlerimizin şu hususta şikâyetleri var; görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bu sarı çizgiler Batman’ın çoğu cadde ve sokaklarında yok. Bu sarı çizgilerin Batman’ın geneline yapılmasını istiyoruz. Bu yapılması takdirde görme engelli kardeşlerimizin hayatı kolaylaşacak. Aynı zamanda bu sarı çizgilerin arabalar tarafından işgal edilme problemi de var. Bu da büyük bir sorun ve bu sorunun da ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için de toplumumuzun duyarlı olması lazım.”

“Gönüllü okuyuculara ihtiyaç var”

Toplumun engelli bireylere karşı duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Durmaz, “Görme engelli kardeşlerimiz gönüllü okuyuculara ihtiyaçlarının olduğunu ifade ediyorlar. Engelli kardeşlerimizin istedikleri kitaplar gönüllü okuyucular tarafından kendilerine seslendirilmelidir. Engelli kardeşlerimiz ile ilgili bir çalışma söz konusu olduğunda mutlaka onların da görüşlerinin alınması lazım. Çünkü o sorunu yaşayan bire bir onlardır. Ama ne yazık ki bir çalışma, proje ortaya çıkarıldığı zaman görme engeli kardeşlerimizin fikirlerinden istifade edilmiyor. Bizler engelli kardeşlerimizin sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceğiz. Çünkü topluma karşılıksız hizmet etmeyi kendimize şiar edinmiş bir yapıyız. Bu çalışmalarımızı bu kapsamda sürdürüyoruz. İnşallah çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.