ENKS güçleri sınırda PYD'nin ikna edilmesini bekliyor

ENKS güçleri sınırda PYD'nin ikna edilmesini bekliyor

PYD'nin baskıları sonucu Kobani'yi terk etmek zorunda kalan Suriyeli Kürtler'in kurduğu ENKS, IŞİD'e karşı Kobani'de savaşmak istiyor; ancak PYD, ENKS'nın kendi adıyla değil YPG adıyla savaşmasını istiyor. ENKS güçleri şu an sınırda PYD'nin ikna edilmesi

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Kobani'ye geçmek için, sınırda bekleyen eğitimli 200 ENKS mesubu YPG'nin ikna edilmesini bekliyor.

Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) yöneticisi Mustafa Hanifi, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG), Kobani'den zorla çıkarılan Kürtlerin oluşturduğu silahlı ENKS güçlerinin kendi adıyla savaşmasına izin vermediğini açıkladı.

ENKS üyelerinin şu an sınır noktalarında beklediğini belirten Hanifi, "Dün ENKS Meclisi olarak toplantı yaptık, YPG’yle geçen günlerde yaptığımız görüşmelere ilişkin. 4 gün önce YPG ile görüşmüştük 3 kişilik ENKS heyeti olarak. O görüşmede YPG’ye Kobani’ye gelip savaşmak istediğimizi ve yüzlerce savaşçımızın olduğunu ve savaşmaya hazır olduğunu söyledik. YPG yetkilileri de, ENKS üyelerine, YPG altında ve YPG üniformalarıyla savaşa izin vereceğini dile getirdi. ENKS olarak savaşmamıza izin vermeyeceklerini ifade ettiler" dedi.

PYD'nin itirazından sonra kendi aralarında yaptıkları istişarelerden sonra, ENKS güçlerinin kendi adıyla ve üniformasıyla Kobani’de YPG ile beraber IŞİD’e karşı savaşması yönünde karar aldığını ve bunu da PYD'ye bildirklerini aktaran Hanifi, YPG altında YPG üniformalarıyla savaşmayacaklarını söyledi.

Rudaw'a konuşan Hanifi, toplantıda ayrıca Mesud Barzani, TEV-DEM, ve diğer Kürt partilerine çağrı yaparak “YPG bizim Kobani’de ENKS adı altında savaşmamıza izin versin” dediklerini aktardı.

"Biz istiyoruz ki YPG’nin yanında duralım ve IŞİD’e karşı savaşalım. YPG bizim ENKS olarak savaşmamıza izin vermeyene kadar Kobani’ye gidemeyeceğiz. Biz de gücüz. Yüzlerce savaşçımız var." diyen Mustafa Hanifi, kendi silahlı güçlerinin şu an sınırda beklediğini söyledi.

PYD'nin Kobani'de kontrolü ele almasından sonra burada kendisine muhalif olan Kürtler'e baskı uygularak kaçmalarına neden olmuştu. Kobani'yi terk eden Kürt gruplar Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne sığınmış, burada askeri eğitim almışlardı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.