Erbakan'a; kararları 10 dakikada imzala baskısı!

Erbakan'a; kararları 10 dakikada imzala baskısı!

28 Şubat MGK'sının tutanakları, generallerin hazırladıkları kararları Başbakan Erbakan'a nasıl dayattığını, Erbakan'ın zaman kazanma çabasını ortaya koydu.

28 ŞUBAT postmodern darbe sürecine ismini veren 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantıının tutanaklarını inceleyen Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin atadığı 2 naip hakim, davayla ilgili bölümleri raporlaştırarak mahkemeye sundu. “8 yıllık temel eğitim uygulanmalıdır. Tarikatlar kapatılmalı, kıyafet kanunu uygulanmalıdır” diyen dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “bunları yaparken, kamuoyunda Kuran Kursları, İmam Hatipler kapatılıyor imajı yaratılmamalı” uyarısı yapıyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail hakkı Karadayı ise “Laikliğin bozulmasının Türkçe ezanın kaldırılmasının ardından başladığını” savundu.

Önce MİT sonra asker sunumu

Naip hakimlerin hazırladığı tutanağa göre, MGK toplantısında önce dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal tarafından Kurul’a irtica brifingi sunulduğu belirtildi. Bu sunumun ardından Genelkurmay Başkanı Karadayı’nın, irtica konusuyla ilgili Genelkurmay’da bir çalışma yapıldığını ve uygun görülürse bunu takdim edeceklerini ifade ettiği, Demirel’in de uygun bulması üzerine Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri’nin salona alınarak sunum yaptığı ifade edildi. Hakimlerin tutanağında, Türkeri’nin yaptığı sunumun tutanaklarının belgeler arasında olmadığı ifade edildi.

Demirel’den ‘imaj’ uyarısı

Genelkurmay’ın sunumunun ardından sırasıyla Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Meral Akşener, ve Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan’a söz veren Demirel, “Şimdi bu takdimde Genelkurmay’ın iddiası çok önemli bir beyandır. İrticanın, Cumhuriyet’in kurulduğundan beri en büyük tehlike halini aldığını belirtiyor. Bu çok önemli bir husustur. Devlet, kendisine yönelen tehlikelere karşı gerekli tedbirleri alır” dedi. Genelkurmay’ın önerdiği savcı ve hakimler yasaları etsiksiz uygulasın, İnkilap Kanunları uygulansın gibi tedbirleri sıralayan Demirel “8 yıllık temel eğitim uygulanmalıdır. Tarikatlar kapatılmalı, kıyafet kanunu uygulanmalıdır. Şimdi bu tedbirler arasında hassas bir konu var. O da kamuoyunda Kuran Kursları, İmam Hatipler kapatılıyor imajı yaratılmamalı” dedi.

Huşu ve heyecanla dinlerdim

Demirel bu sözlerin ardından sözü Kurul’un asker üyelerine verdi. Asker üyelerin ardından Genelkurmay Başkanı Karadayı söz alıyor ve “Laiklik ilkesinin bozulması ezanın Türkçe okunmasından vazgeçilmesiyle başladı. Benim hala kulaklarımdadır, ezanın Türkçe okunurken duyduğum huşu ve heyecan. Demokratik sistem dışında arayışlar daima kaos olmuştur. 556 sayılı kanunda din istismarı yapmak vatana ihanet olarak kabul edilmiştir” diyor.

PKK’yı da küçük gördük!

Din istismarına son vermek gerektiğini anlatan Karadayı “Herkesin uyması gereken kanunlar var. Bunların uygulanması sağlanmalı. Bugün karşılaştığımız bu olaylar küçümsenerek tedbir almakta geç kalınmamalıdır. PKK hareketi de 1984 yılında yeni başladığında küçük görüldü. Bugünlere gelindi. Şeriat şimdi küçük görülmemeli eğitim ve öğretim Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş, devletin kontrolünde olmalı”

Zecri tedbirler ters tepki yapar

HÜKÜMET adına ilk söz verilen Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, irticanın yeni bir olay olmadığını, senelerin birikimi olduğunu ifade ederek “Dinin siyasallaşmasını yanlış buluyorum. Bunu hep söyledik. Din üzerinden oy avcılığı yapmak ülkeyi böler. Bu arada laikliği de dini de partizanlaştırmamalıyız. Mezhepler üzerinden de partizanlık yapılmamalıdır. Özet olarak, bu uzun senelerin birikimi olan bir olaydır. Bir anda, zecri tedbirlerle çözülmesi ters tepki yaratır” uyarısı yapmış. Laikliğin de siyasallaştırılmamasını isteyen çiller “Şeriat deyince Anadoluda din anlaşılıyor. Onun için bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Bizim uygulamamız Medeni kanun, çağdaş hukuk” diye konuştu.

Samimi dindarlar incitilmemelidir

TOPLANTIDA dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener “Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yapacağız ve konuyu hassasiyetle, dikkatle takip edeceğiz” derken, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan “İrtica konusunda tedbirler alınırken samimi dindar kesim incitilmemelidir. Ortaöğretimde din ve ahlak ders programları gözden geçirilmeli, devlet idarecileri tarafsız ve dikkatli olmalı, adli ve idari reformlar yapılmalıdır” demiş.

Kadınlara parayla başörtü taktırıyorlar

DENİZ Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, başörtülülere hakaret ederek, “Parayla kadınlara tesettür kıyafeti giydirip Atatürk Bulvarı’nda gezdiriyorlar” demiş. Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal da “Bu olanları gördükçe kendi kendime ‘Acaba ben Müslüman mıyım?’ diye sormak geliyor içimden. Şüpheye düşüyorum” demiş.

KARADAYI MASAYA DARBEYİ GETİRMİŞ

KARADAYI’NIN konuşmasında darbe iması yaptığı ortaya çıktı. 1960 ve 1982 darbelerinin olacağını önceden hissettiğini anlatan Karadayı, “Silahlı Kuvvetler emir komuta birliği içinde olayları değerlendiriyor ve buraya getiriyor. Bunlara çare bulmak lazım, ülke güvenliği ve selameti açısından bu şarttır” diyerek darbe imasında bulunuyor.

Kaynak: MUSTAFA TÜRK / Star

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.