"Erbakan'dan derin endişe içerisindeyiz, TSK harekete geçmeye zorlanmalı"

"Erbakan'dan derin endişe içerisindeyiz, TSK harekete geçmeye zorlanmalı"

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne gönderdiği gizli - acil kriptoda "Erbakan'dan derin endişe içerisindeyiz, TSK harekete geçmeye zorlanmalı" deniliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda ABD yönetiminin ABD Ankara Büyükelçiliği'ne yazdığı gizli ve acil ibareli bir kripto da yer aldı.

Haberturk gazetesi'nden Saliha Çolak'ın haberine göre Ekim 1996'da ABD Devlet Bakanı Warren Cristopher imzasıyla ABD Ankara Büyükelçiliğine gönderilen gizli belgede "Necmettin Erbakan'ın başbakanlığından derin bir endişe içerisindeyiz. Türk Askeriyesi harekete geçmeye zorlanmalı" ifadesi yer alıyor.

Belgede dönemin başbakanı merhum Necmettin Erbakan'ın Arap ve Müslüman ülkelerle yakınlaşmasından ABD'nin derin bir endişe duyduğu ifade ediliyor. Kriptonun Ankara'nın yanı sıra Atina, Beyrut, Moskova ve Sofya elçilikleri ile Cenevre, NATO ve BM'deki AND misyonlarına da gönderildiği bildirildi.

Kriptoda şu ifadeler yer alıyor:

"Departmanımız Türk hükümetinin milli eğilimlerinden Başbakan Erbakan'ın ideolojisinden ilham alarak dış politikayı Batı'dan ayırıp Arap ve İslam dünyasına doğru yeniden yönlendirmesinden dolayı derin endişe içerisindedir. Kanaatimizce Türkiye'nin İran, Irak, Libya, Nijerya ve Sudan ile bağlarını kuvvetlendirmek konusundaki mevcut tutumu, bizim milli menfaatlerimize aykırıdır (düşmancadır).

DYP Erbakan'ın radikal İslami söylemlerini ılımlılaştırmada başarılı olamadığına göre, kendisinin RP ile koalisyonu verimsiz görünmektedir. Biz inanıyoruz ki Tansu Çiller'in koalisyondan çekilmesi Erbakan'ı düşürür ve ülkede yeniden erken genel seçim olur. Sonuç kesin olmamakla birlikte RP büyük ihtimalle eskisinden daha güçlü bir şekilde gelecektir.

Türkiye, ABD'nin anahtar stratejik ortağı olarak kalmak mecburiyetindedir ve onun bu pozisyonunu gerçekleştirip sürdürmedeki başarımız milli menfaatlerimizi doğrudan etkileyecektir. Türk askeriyesi bu sonucu elde etmeye doğru daha büyük çaba sarf etmesi için harekete geçmeye zorlanmalıdır. Bu konudaki aksiyon planlarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz."

Eski Başbakan merhum Necmettin Erbakan da vefatından önce söz konusu kriptodan bahsetmiş ve 28 Şubat'ın ABD'nin emriyle gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.