Erciş Kaymakamlığından TOKİ AFAD konutları açıklaması

Erciş Kaymakamlığından TOKİ AFAD konutları açıklaması

Van'ın Erciş ilçesinde konutları hak sahibi belirlenmesi ve kura çekimi ile ilgili bazı kesimlerce yapılan eleştirilere yönelik Erciş Kaymakamı Barboros Baran, basın açıklaması yaptı.

VAN- Erciş Kaymakamı Barboros Baran tarafından yapılan yazılı açıklamada eleştiri konusu olan konutların genelde zengin, evi ve arsası olan insanlara verildiği yönündeki iddialar hatırlatıldı.

Valilik tarafından Kaymakamlık bünyesinde görevlendirilen komisyon tarafından yapılan incelemelerde kişilerin Türkiye genelinde tapu kayıtlarına bakıldığını ifade eden Kaymakam Baran, "Tapu Müdürlüğünün kullandığı sistem üzerinden vatandaşların bütün tapu kayıtları incelenmiştir. Hak sahibi olan vatandaşlarımızın ve eşlerinin üzerine Türkiye genelinde resmi olarak herhangi bir taşınmaz mal kaydına rastlanmamış olup rastlanan kişilerin de elendiği Kaymakamlığımızın sitesinden duyurulan gerekçeli elenme karar listesinden anlaşılacaktır" dedi.

"Yanlış belge verenlerin hak sahipliği iptal edilecektir"
Yanlış belge verenlerin ve evleri olanların resmi olarak tespit edilmesi halinde bu kişilerin hak sahipliklerinin iptal edileceğini aktaran Baran, "Bölgenin şartları itibariyle ailelerin tapularını genellikle aile büyüğünün üzerine yapması ya da vatandaşların resmi kurumların sunduğu yardımlardan yararlanma adına (yeşil kart, ŞNT,DGD vs) tapu kayıtlarını yakınlarının üzerlerine yaptıkları herkesin malumudur. Bu yüzden resmi kayıtlarda gözükmeyen evi olan hak sahipleri olabilir. Bunun için vatandaşlarımızın, önceden evi olduğunu bildiği ve kura sonucu konut çıkmış kişileri Kaymakamlığımıza dilekçe ile bildirmeleri vatandaşlık görevlerini yapma adına örnek bir davranış olacaktır. Bu yapılan bildirimler sonucu yanlış belge verenler ve evleri olanların resmi olarak tespit edilmesi halinde bu kişilerin hak sahipliği iptal edilecektir. 100 adet yedek isim listesi ise gözden kaçan herhangi bir yanlışlığa karşı çekilmiş olup bu tespitler neticesinde kura sonucunda konut çıkan vatandaşlardan evi olanlar tespit edilirse hak sahipliği iptal edilerek 1.yedekten başlamak üzere sırasıyla yedek listesindeki vatandaşlarımız hak sahibi yapılacaklardır. Yani bu 500 hak sahibi nihai kesin liste olmayıp hem komisyonumuz tarafından tek tek yeni inceleme yapacak hem de bize gelen şikayet dilekçeleri değerlendirilecektir." dedi.

Kaymakam Baran açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Daire çıkan vatandaşlarımızın hepsinin zengin olduğu ile ilgili yapılan eleştiriler neticesinde Kaymakamlığımızca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız tarafından yapılan incelemelerde; kura sonucu hak sahibi olan 500 vatandaşımızdan 376 kişinin Vakfımızda dosyasının bulunduğu, bunlardan 243 kişinin Vakfımızdan çeşitli yardımlardan (nakdi yardım, kömür, gıda, şnt, 2022 sayılı kanun vs) faydalandığı ve 40 kişinin Vakfımızdan iki ayda ya da üç ayda bir düzenli maddi yardım desteği alan mağdur ailelerden olduğu, 124 kişinin de Vakfımızda herhangi bir kaydının bulunmadığı tespit edilmiştir. Yine çekilen 100 kişilik kiracı yedek listesinde; 78 kişinin Vakfımızda dosyasının bulunduğu bunlardan da 46 tanesinin Vakfımızdan çeşitli yardımlardan (nakdi yardım, kömür, gıda, ŞNT, 2022 sayılı kanun vs) faydalandığı, 22 kişinin de herhangi bir kaydının bulunmadığı tespit edilmiştir. Vakfımızda kaydı bulunmayan vatandaşlarımızın da dosyasının olmamasının sebebi sigortalı olması, evi olmamakla birlikte arabası ya da maliye kaydı bulunmasındandır. (Örneğin; emekli bir vatandaşımızın dosyası Vakfımızda bulunmamakta olup bu vatandaşımıza Toki Afad konutu çıkmış olabilir. Yani Vakfımızda dosyası olmayan vatandaşlarımızın da çok zengin insanlar olduğu anlamı çıkmamaktadır.) Rakamlardan da görüleceği üzere Toki Afad konutlarından kura sonucunda hak sahibi olan 500 vatandaşımızın ve yedek olarak çekilen 100 kişilik listenin yarısından fazlasının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızda dosyası bulunmaktadır ve bu vatandaşlarımızın maddi geliri düşüktür. Tabiki listede maddi durumu iyi olanlar da resmi olarak tespit edilen bir varlıkları olmadığından bu şekilde gözüküyor olabilirler. Bu durumda olanlar eğer komisyonun incelemesi veye vatandaşlardan gelen ihbarlarla resmi olarak tespit edilirse hak sahiplikleri iptal edilecektir."

Aynı soyadı iddialarına cevap
Kaymakam Baran, bazı konutların Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin akrabalarına çıktığı yönündeki iddialara ise şöyle cevap verdi. "Bu iddia 500 kişilik hak sahipliği listesinden incelenmiş ve Sayın Milletvekili ile aynı soyismi taşıyan toplam 7 kişi hak sahibi olarak kuraya katılmaya hak kazanmış, bunlardan da 3 kişiye kura sonucunda konut çıkmış, diğer 4 kişiye kura sonucunda konut çıkmamıştır. Ayrıca bu 7 kişi de Milletvekili Sayın Fatih Çiftci' nin birinci derecede yakın akrabaları değildir." İfadelerini kullandı.  

(Fırat Arslan-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.