Erdoğan Bismil'de konuştu: 'Bu sadece bir başlangıç'

Erdoğan Bismil'de konuştu: 'Bu sadece bir başlangıç'

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde konuşan Başbakan Erdoğan, 'Çözüm süreci Diyarbakır'ı köklü şekilde değiştiriyor. Bu sadece bir başlangıç. Çözüm süreci sadece bir yıl içinde bizi bu kadar değiştirdiyse birkaç yıl içinde olacakları varın siz de bir hayal edi

DİYARBAKIR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde tamamlanan 86 projesinin toplu açılış törenine katıldı.

Özgürlük Meydanı'nda düzenlenen törende halka hitap eden Başbakan Erdoğan, tek bir seferde 83 trilyon liralık 6 eseri resmi olarak hizmete açtıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "84 derslik ile 250 öğrenci kapasiteli pansiyonu tamamladık bugün hizmete alıyoruz. 250 kişilik Spor Salonu da bugün hizmete açıyoruz. KÖYDES kapsamında Bismil'e kazandıran yol ve içme suyu Projenin açılışını da bugün yapıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da ilçede yaptığı yatırımda yaklaşık 50 trilyon lira bütçesi olan 18 adet projenin açılışını da bugün hizmete açıyoruz. Tüm bu hizmetlerin hayırlı olmasını diliyoruz." Diye konuştu.

Dün Diyarbakır'da olduklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü, "Hem hasret giderdik, hem de 740 milyon TL bedeli olan 17 ayrı hizmetin toplu açılışını yaptık. Bismil ve Ergani'yi de açtığımızda toplamda 880 milyon liralık yatırım yaptık. Dün Irak Bölgesel Kürdistan Başkanı Mesut Barzani bizimle açılışlara katıldı. 37 yıllık hasreti bitirdi ve vatanına kavuştu. İbrahim Tatlıses ile bir güzel konser verdiler. 400 çifti aynı anda evlendirdik."

Diyarbakır'da barışı gördük
Bölgenin kutup yıldızlarından birinin Diyarbakır olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Diyarbakır evliya ve enbiya kabirleri ile dünyanın yönünü döndüğü bir merkez. İşte bundan dolayı Diyarbakır huzuruna sahip çıkmalı. Diyarbakır bu yıl Nevruz'da başlayan o bahara kuvvetli sahip çıkmalı. Diyarbakır'da barışı gördük. Artık yeter diyenleri gördük. Bunlar sadece bir başlangıç. Bir yılda bu değişimler yaşandı ise gelecekte neler olur hep birlikte göreceğiz. Diyarbakır'dan doğan barış güneşi bütün bölgeyi ısıtacak. Diyarbakır değiştikçe bölge değişecek, Irak değişecek, Suriye değişecek." dedi.

Birileri çözüm sürecinden rahatsızdır
Barışa ve çözüm sürecine sahip çıkılmasını isteyen Başbakan Erdoğan, birilerinin çözüm sürecinden rahatsız olduklarını ve bunların ölümden, kandan ve acıdan beslendiklerini söyledi ve "Bu sürecin sekteye uğramasına izin vermeyelim." dedi.

Eski Türkiye'yi geride bıraktık
"Ret, inkar ve asimilasyon bizim iktidarımızda bıraktık" Başbakan Erdoğan, "Ben Türk'e Türk, Kürt'e Kürt, Laz'a Laz, Çerkez'e Çerkez kardeşim diyorum. Biz bütün bu renkleriyle kardeşiz. Bu tek milletin tek bayrağı var. Bu bayrağımızın tek rengi var. Rengi şehitlerimizin rengidir. Bizim tek vatanımız var. Tek millet, tek bayrak, tek vatanımız var. Bizim ülkemizi bölenlere müsamahamız yok. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız." diye konuştu.

Hepimizin sonu kara topraktır
Başbakan Erdoğan, "Ben sizi niye seviyorum. Allah için seviyorum. Ne Türk olduğunuz ne Kürt olduğunuz için değil beni yaratan Allah sizleri yarattığı için seviyorum. Makam mevki değil. Sonunda gideceğimiz yer neresi? Kara toprak. 2 metreküp bir mezara gömecekler. Hoca efendi ne diyecek? Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milletvekili niyetine demeyecek, milyarder niyetine demeyecek. Er kişi hatun kişi niyetine diyecek. İmanı olanlar için söylüyorum. Oraya gömecekler sonra gidecekler. Bu dünyada ne yaptıysak bizimle o gelecek. Hayırsa hayır şerse şer..." ifadeleri kullandı.

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmanın ardından 86 projesinin toplu açılış kurdelesini kesti. Başbakan Erdoğan daha sonra çocuklara oyuncak dağıttı.

Törene ayrıca Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, milletvekilleri ile vatandaşlar da katıldı. (Hasan Gündüz/Hüseyin Yalçın - İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.