Erdoğan: Etiyopya ile üst düzey ilişkilerimizi geliştiriyoruz

Erdoğan: Etiyopya ile üst düzey ilişkilerimizi geliştiriyoruz

Etiyopya’da Başbakan Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar olan ticaret hacmini, 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya’da Başbakan Hailemariam Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın yaklaşık bir milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ifade ederek, Türkiye ve Etiyopya arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin ilerlemesine vesile olduğunu belirti.

 

“Etiyopya ile ticaret hacmi hedefi 500 milyon dolar”

Etiyopya ve diğer Afrika ülkelerindeki Türkiye firmalarının yatırımlarının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Erdoğan, “Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Temennimiz bunu en kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Her iki ülkenin toplam nüfusu 170 milyon gibi, bu ticaret hacmi bunun için çok çok küçük” dedi.

 

Türkiyeli müteşebbis ve girişimcilerini özellikle enerji konusunda, hidroelektrik konusunda Etiyopya’ya sevk edebileceklerini ifade eden Erdoğan, DEİK’in önderliğinde kalabalık bir iş adamı heyetinin ziyaretine eşlik ettiğini hatırlatarak, bugün yapılacak görüşmelerde Türkiye ve Etiyopya arasında ekonomik ve iş birliği alanlarında yeni bir döneme girileceğine inandığını belirtti.

 

“İş adamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in organizasyonu ile düzenlenecek İş Forumu’nda, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile iş adamlarını hitap edeceklerini ifade ederek, “İş adamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir, üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işler olabilir. Etiyopya’nın alt yapı, üst yapı çalışmalarında müteahhitlik firmalarımızın çok büyük katkıları olacaktır. Bütün bunlarla birlikte savunma sanayine yönelik adımlar atabiliriz, askerî iş birliği alanında müşterek adımlar atabiliriz” dedi.

 

“Habeş Kralı Necaşi’nin bizim dünyamızda özel bir konumu var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Hz. Muhammed’in Habeşistan’ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve “Habeşistan’daki kral güvenlidir, emindir, oraya gideceksiniz” dediğini aktararak, “Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi’nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının sonunda, TİKA’nın Etiyopya’da inşasına devam ettiği kültür merkezinin de halkların kaynaşmasına vesile olacağını bildirdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.