Ergani'de İslam şehidleri yâd edildi

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde düzenlenen şehadet gecesi programıyla İslam şehidleri yâd edildi.

Ergani Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başladı. Akabinde Peygamber Sevdalıları Vakfı adına Mustafa Öz selamlama konuşması yaptı.

Etkinlikte bir konuşma yapan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, şehadeti konuşabilmek için şehid gibi bir yaşamın olması gerektiğini belirtti. Dinç; "Bu yönüyle şehadeti konuşmak zor olacak benim için. Ama Allah'a (cc) hamd olsun ki sizin gibi kıymetli kardeşlerimiz var, şehadet âşıkları var, şehadeti anlayanlar var, şehadet davasını savunanlar var. Böyle kardeşlerle beraber olduğumuz için ne kadar şükür etsek azdır." dedi.

Kurtuluş savaşından sonra bu topraklarda İslam'a savaş açıldığını belirten Dinç, İskilipli Atıf Hoca ve Şeyh Said gibi İslam âlimlerinin İslam için canlarını feda ettiklerini belirtti. Dinç konuşmasına şöyle devam etti;

"İskilipli Atıf Hoca bir Türk, Şehid Şeyh Said bir Kürt'tü. Bunların verdiği mesaj batılılaşmaya karşı kanlarıyla bir inkılap gerçekleştirmekti. Nasıl mı? İskilipli Atıf Hoca Frenk Mukallitliği diye bir kitap yazmıştı. Daha Şapka Kanunu çıkmadan önce yazmıştı. Onu İstiklal Mahkemelerinde yargıladıkları zaman savunma yapmak istemiyorum demişti. Şunu vurgulamak istiyordu; diyordu ki bu ülkede Batılılaşmak için mücadele eden siyonizmin uşakları var. 'Ey Müslümanlar, ey müminler, ben darağaçlarında asılacağım. Siz de şunu görün ki burada İslam'a darbe yapmaya çalışan bir zihniyet var.' Ona dikkat çekmek istiyordu. O zihniyet ne yapmıştı. İlk meclis kurulduğu zaman Kur'an'la açılmıştı, kurbanlar kesilmişti. İmamlarla namaz kılınıyordu mecliste. Sarıklı cübbeli milletvekilleri vardı. Oysa bu zalim zihniyet Kurtuluş Savaşı dediler. Yunanlarla savaştılar. Binlerce mümin muvahhit gidip orada şehid oldu." ifadelerini kullandı.

Konuşmasına Kurtuluş Savaşı sonrasında İslam'a ve Müslümanlara gerçekleştirilen saldırıları dile getiren Dinç, "Kurtuluş savaşından meclise döndükleri zaman yaptıkları ilk iş o imamı oradan kovdular. Ali Şükrü Bey gibi sakallı cübbeli âlimi suikastla katlettiler. Ondan sonra güya biz kurtulmuştuk. Sarığımızı boynumuza geçirdiler. İngilizlerin şapkasını bize taktılar. Camileri ahırlara çevirdiler. Mescidleri, medreseleri kapattılar. Bunlar Kuran'ın harflerini yasakladılar. Türkçe ezan okudular. İşte İskilipli Atıf Hoca'nın dikkat çekmek istediğini konu buydu. Bunu anlayın dedi. Bu zihniyetin farkına varın dedi. Bu zihniyet İslam'a karşı savaş açmış dedi. Belki ben darağaçlarında asılırım ama siz bunları görün dedi. Şeyh Said de aslında buydu. Ben dedi, şu bastonumla tek bile kalsam bunlara karşı kıyam edeceğim dedi. Değersiz dallarda asılmama pervam yoktur dedi. 'Benim mücadelem Allah (cc) ve din içindir.' dedi.

Etkinlikte HÜDA PAR Gençlik kolları tarafından Mute Savaşı'nı konu edinen bir tiyatro sahnelendi. Program daha sonra okunan dua ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.