Ergani'de "Sahabeyi Anma ve Anlama Etkinliği" yapıldı

Ergani'de "Sahabeyi Anma ve Anlama Etkinliği" yapıldı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde, Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Sahabeyi Anma ve Anlama Etkinliği" düzenlendi.

Ergani Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda gündüz seansında bayanlara, akşam saatlerinde ise erkeklere yönelik etkinlik yapıldı.

Etkinlik, Said Cennet Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Akabinde Peygamber Sevdalıları Ergani Temsilcisi Abdurrezzak Polat selamlama konuşması yaptı.

Özlem Ajans sanatçılarından Mustafa Altuntop'un seslendirdiği ilahilerin ardından söz alan İlahiyatçı Mücahit Önen bir konuşma yaptı.

"Bir işin kalitesi onun ustasından anlaşılır"

Sahabe neslinin Hazreti Muhammed'in terbiyesinden geçtiğini belirten Önen, "Biz bir işin kalitesini, bir malzemenin kalitesini anlayabilmek için onun ustasına bakıyoruz. Acaba bunu kim yapmış? Eğer ustasını tanımıyorsak kalitesine bakarak 'Bunun ustası çok kalitelidir' diyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem'in eğitiminden geçen bir neslin kalitesinden bahsediyoruz. Biz Kuran'ın neslinden bahsediyoruz. Biz Hazreti Muhammed'in kalitesinden bahsediyoruz. Biz Allah'ın inşa ettiği bir nesilden bahsediyoruz. Allah'u Teâlâ bütün peygamberleri kendi gözetiminde büyütmüştür. Allah'u Teala Hazreti Musa için 'Ben seni kendim için inşa ettim.' diyor." ifadelerini kullandı.

Hazreti Muhammed'in "Bu ümmetin Emini" diye adlandırdığı Ebu Ubeyde B. Cerrah'ın hayatından kesitler aktaran Önen, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Ebu Ubeyde İbn-i Cerrah ve bütün arkadaşları Hazreti Muhammed'in inşa ettiği, yetiştirdiği kahramanlardandır. Arap toplumundan öyle bir nesil inşa ediyor ki bugün dost düşman bütün herkes bu nesli takdir etmek zorundadır. İnsaflı olan bütün yazarlar, çizerler, alimler, Müslüman ilahiyatçılar, gayri müslim ilahiyatçılar bu nesli takip etmek zorundadırlar. Ebu Ubeyde Bin Cerrah 11'inci sahabedir. Onu Resulullah ile tanıştıran Hazreti Ebubekir'dir. Ebu Ubeyde Resulullah ile tanıştıktan sonra Müslüman oluyor. Ebu Ubeyde imanını hemen ilan ediyor. Babası putlara tapan biridir. İman ettiğini annesine anlatınca annesi bunu babasına anlatmamasını istiyor. Ancak o babasına da anlatıyor. Ebu Ubeyde'ye, Hazreti Bilal'e yapılan işkencelerin aynısı yapılıyor. Öyle ki Habeşistan'a hicret edip orada 7 yıl kalıyor."

Ebu Ubeyde'nin hayatı boyunca tam bir teslimiyetle hayatını sürdürdüğünü belirten Önen son olarak; "Bedir'de, Uhud'da, Hendek'te, Kaynukaoğulları olayında, Kureyzaoğulları olayında her yerde Ebu Ubeyde. Asla tavizsiz. Tam bir teslimiyet. Çizgiyi asla geçmiyor. Bazı sahabelerin hayatında hatalar var, inişler var, çıkışlar var. Yer yer Resulullah'ın emrine karşı sırtını dönenler var. Savaştan kaçanlar var. Ama Ebu Ubeyde asla kaçmamış, o sürekli Allah Resulü'nün yanında. Ama sadece savaşta değil barışta da Allah Resulü'nün yanındadır." dedi.

Konuşmalardan sonra Asr-ı Saadet'te sahabeleri konu edinen 3 piyes gösterimi yapıldı. Etkinlik yapılan dua ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.