Erken yaşta emeklilik hususu çözüme kavuşturulmalı

Erken yaşta emeklilik hususu çözüme kavuşturulmalı

Emeklilerin genel ekonomik durumu ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hususunda açıklamalarda bulunan Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, erken yaşta emeklilik hususunun çözüme kavuşturulmasını beklediklerini belirtti.

Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen; EYT, emeklilerin yaşam standardı, maaş azlığı, kazanılan haklar, intibak yasası konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de emeklilikte yaşa takılan çok sayıda insan olduğunu belirten Ekmen, bu sorunun hükümet tarafından çözülmesi gerektiğini vurguladı. Emeklilerin sorunlarına da değinen Ekmen, emeklilerin aldığı maaşın geçimlerine yetmediğini, emeklilerin geçim sıkıntısı çektiğini kaydetti.

Emeklilere insanca yaşayabilecekleri bir ücretin ödenmesi gerektiğini söyleyen Ekmen, intibak yasasından emeklilerin faydalanması önündeki engellerin kaldırılması konusunda hükümete çağrıda bulundu.

Erken yaşta emeklilik hususunun çözüme kavuşmasını beklediklerini belirten Ekmen, "Türkiye'de maalesef şu anda erken emeklilikte yaşa takılan arkadaşlarımız var. Bu konuyla ilgili defalarca yetkililerle görüşüldü. Cumhurbaşkanımız da bu konuda son noktayı koydu. Erdoğan, erken emekliliğin gündemlerinde olmadığını belirtti. Gerekçesini de ekonomik sıkıntı olarak ifade etti. Bunun maliyetinin çok yüksek olacağını söylemektedir. Bu nedenle erken emeklilik hususu durmuş vaziyettedir. Belki ilerde bu sorun çözülür diye düşünüyorum." dedi.

 

"Erken emeklilik için istihdam oluşturulmalı"

İstihdamın oluşturulmasıyla erken yaşta emekliliğin önünün açılabileceğini söyleyen Ekmen, "Erken emeklilik yapılabilmesi için mutlaka istihdam oluşturulmalı, işsizlik önlenmelidir. İş, aş olacak, insanlar çalışacak. İnsanlar çalıştığı zaman hem vergisini ödemiş olacak, hem de primini yatırmış olacak. Kesilen primlerle de alınan ücret emekliye dağıtılacak. O şekilde olması gerekiyor. Ama maalesef bugün Türkiye'de istihdam dışı çalışmalar var. İnsanlar iş yapıyor ama vergisini ödemiyor, primini yatırmıyor. Erken emeklilik konusu hükümetin, muhalefetin gündemindedir." diye konuştu.

Emeklilerin de hayat standardını yakalaması gerektiğini vurgulayan Ekmen, "Emeklilikte yaşa takılanların haktan faydalanması tabi ki isteğimizdir. Biz bu teklifi defalarca daha önce götürdük. Olmasından yanayız. Ama karar hükümetin kendisindedir. Bekliyoruz, inşallah o da olacaktır. Emeklilerimizin sorunları çoktur. Emekli ücreti çok düşüktür. Emekliler şu anda aldığı ücretle hayat standartlarına baktığımızda geçim sıkıntısı içinde yaşayan bir toplumdur. Emekliler geçinebileceği, kimseye muhtaç olmadan normal bir maaş almaları gerekiyor. Emeklilerin bu ülkenin her karış toprağında alın teri vardır." ifadelerini kullandı.

"Emeklinin durumu hiç de iç acıcı değildir"

Emeklilere insanca yaşayabilecek bir ücretin ödenmesi gerektiğini ifade eden Ekmen, konuşmasına şöyle devam etti:

Yaşanan zamlara, pahalılığa karşı emeklilerin aldığı ücret fazlasıyla düşüktür. Hiçbir şey verilmedi de diyemeyiz. Seyyanen bir takım zamlar aldık. Ama genel anlamda emeklinin durumu hiç de iç acıcı değildir. Enflasyonla bize verilen zamma baktığımızda bile eşit değil. Enflasyon daha yüksek rakamlardadır. Örneğin doğalgaza, elektriğe, akaryakıta yapılan zam ortadadır. Emeklilerin hayatlarını rahat ve güzel bir şekilde geçirebileceği bir ortam istiyoruz.

"Emekliler için ciddi adımlar atılmalı"

Türkiye genelinde 12 buçuk milyona yakın emeklinin olduğunu belirten Ekmen, "Bunlar zamanında bu ülkeye emek vermiştir. Emeklilerimize sahip çıkma gereği duyuyoruz. Hükümetin, muhalefetin emekliler için ciddi adımlar atması gerekir. Emekliler dikkate alınmalıdır. Çünkü emekliler bugün ciddi sıkıntı içindedir. Emeklinin aldığı ücret ne kendisine, ne çocuklarına, ne torunlarına hiç kimseye yetmiyor. Alınan ücrette standardı yakalamayan bir ücrettir. Yani hayatını sürdürebilir bir ücret değildir. Hastanelerde bizlerden para kesiliyor. Katkı payı adı altında reçete, muayene parası, şu bu… Bunların hepsi emeklinin sırtında bir yüktür. Bunların kalkması lazım." şeklinde konuştu.

"2000'den sonraki intibak yasası hakkımızdır"

Konuşmasının sonunda Ekmen, şunları söyledi: "2000'den sonra emekli olanlarımızın intibak yasası var. Bunun bir an evvel hayata geçmesi gerekiyor. Çünkü 2000'den sonraki intibak yasası hakkımızdır. Katkı payları alınmamalıdır. Emekli ücreti belli bir standarda getirilmelidir. Birçok emeklinin evi yoktur. Toplu konut vasıtasıyla emeklilere ödeyebilecekleri şartlara göre uygun evlerin yapılması gerekiyor."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.