Erzurum'da 9 dilde yapılan "maske" uyarısında Kürdçeye yer verilmedi

Erzurum'da 9 dilde yapılan "maske" uyarısında Kürdçeye yer verilmedi

Merkez Yakutiye ilçesinde, Coronavirus önlemleri kapsamında 9 dilde yazılan "Lütfen Maskemizi Takalım" afişlerinde Kürdçeye yer verilmemesi, tepkilere neden oldu.

Erzurum’un en yoğun Kürd nüfusunun yaşadığı merkez Yakutiye ilçesinde AK Partili belediye, billboardlara 9 dilde "Lütfen Maskemizi Takalım" yazılı afişler astı.

Coronavirus tedbirleri kapsamında maske kullanımının önemine dikkat çekmek için hazırlanan afişlerde, Türkçe'nin yanı sıra Arapça, İngilizce, Rusça, Gürcüce, Çince, Farsça ve Azericeye yer verilirken Kürdçenin kullanılmaması halkın tepkisine neden oldu.

Kürtçenin önünün açılması yönünde adımların atılmasının beklendiği bir süreçte bu tür uygulamaların kardeşlik temelinde tesis edilmesi planlanan birlik ve beraberliğe taban tabana zıt olduğunu belirten vatandaşlar, Kürtlerin sınır kapılarında, hastane ve havaalanlarında aynı sorunu yaşadığına dikkat çektiler.

Kürt dilinin de en az diğer diller kadar eski olduğunu, tarihte birçok devlet ve medeniyetin bu dili kullandığını belirten vatandaşlar, kadim bir kültür ve medeniyeti ifade eden bir dili yok saymanın kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Hatırlanacağı üzere bu yılın başında İstanbul Havalimanı'nda iletişim sorununun yaşanmaması için Tayca, Teluguca, Danca diye ismi duyulmamış diller de dâhil 36 dilde ve 80 lehçede "anlık çeviri hizmeti" verilirken Kürtdçeye yer verilmemişti. Yine Sağlık Bakanlığının 6 farklı dilde hazırladığı afişte Kürtçe adeta yok sayılmıştı.

Hükümetin halen bir muhalefet partisi gibi hareket ederek kendilerini sorunlardan beri görmelerini anlamanın mümkün olmadığını ifade eden vatandaşlar "Tayca, Teluguca, Danca diye ismi duyulmamış diller ile Yahudilerin dili İbraniceye bile yer verilen bir memlekette, 25 milyon vatandaşın dili olan Kürdçeye yer verilmemesinin bir izahı yok. Bu kadar ayrımcılık ancak özel uğraşla mümkün olur. değerlendirmesinde bulunmuşlardı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler