Eski Afgan Başbakanı Hikmetyar, Afgan barışıyla ilgili görüşmeler için Pakistan’da

Eski Afgan Başbakanı Hikmetyar, Afgan barışıyla ilgili görüşmeler için Pakistan’da

​Kabil’de 2 kez başbakanlık koltuğuna oturan Gulbeddin Hikmetyar'ın, Pakistan'ın Afgan barış sürecindeki rolüne odaklanan 3 günlük bir ziyaret için bugün İslamabad'a gideceği bildirildi.

Ziyaret, Afganistan'ın Kabil hükümeti ile Taliban arasında devam eden müzakerelerden sorumlu baş elçisi Dr. Abdullah Abdullah'ın son ziyaretinden yaklaşık 3 hafta sonra gerçekleşiyor.

Pakistan'ın Kabil Büyükelçisi Mansur Han basına verdiği demeçte, Pakistan'ın barış süreci için tüm Afgan paydaşlarla irtibatlı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve hükümeti ile temas halindeyiz. HCNR Başkanı ve aynı zamanda Afganistan'ın önde gelen politikacılarından Dr. Abdullah Abdullah'ı davet ettik ve kendisiyle barış süreci ve ikili ilişkiler konusunda faydalı görüş alışverişinde bulunduk. Şimdi bir diğer önde gelen Afgan partisi Hizb-i İslami'den Gulbeddin Hikmetyar'ı ağırlayacağız.”

Raporlar, yakın gelecekte Hindistan ve Pakistan dahil olmak üzere diğer bazı politikacıların da bölgedeki ülkelere seyahat edeceğini gösteriyor. Analistler, gezilerin Afgan barışıyla ilgili bölgesel uzlaşmanın güçlendirilmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti.

1980'lerde Sovyetlerin Afganistan'ı işgaline karşı savaşan ve daha sonra ülkenin başbakanı olarak görev yapan Hikmetyar, aynı zamanda siyasi bir parti olan Hizb-i İslami'yi yönetiyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.