Eski gerilla örgütü FARC seçimlere katılıyor

Eski gerilla örgütü FARC seçimlere katılıyor

Kolombiya'da silah bırakan eski gerilla organizasyonu FARC, bugün 37 milyon seçmenin sandık başına çağrıldığı genel seçimlere katılıyor.

Kolombiya’da barış görüşmelerinin ardından silah bırakan FARC gerillaları, bugün siyasi bir parti olarak ilk kez genel seçimlere katılacak.

Yaklaşık 100 senatör ve 170'den fazla da milletvekilinin belirleneceği seçim için yaklaşık 37 milyon Kolombiyalı seçmen sandığa gidecek.

Anketler, oy oranı yüzde 2 civarında olan FARC’ın seçimlerde milletvekili çıkaramayacağını gösteriyor. Ancak barış görüşmelerinde varılan anlaşma uyarınca FARC, 10 yıl boyunca, 5’i Meclis, 5’i de Senato’da olmak üzere doğrudan 10 sandalye sayısına sahip olacak.

FARC gerillaları ve Kolombiya devleti arasında 1964 yılından beri devam eden çatışmalar, Eylül 2016'da varılan barış anlaşmasıyla son bulmuştu.

Çatışmalarda 260 binden fazla insan hayatını kaybederken 60 bin kişi kayıtlara kayıp olarak geçti. Yedi milyondan fazla Kolombiyalı 52 yıl süren iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.