Et ve Süt Kurumundan küçükbaş hayvancılığa destek

Et ve Süt Kurumundan küçükbaş hayvancılığa destek

Et ve Süt Kurumu, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile sözleşmeli yetiştiricilik protokolü imzaladı.

Et ve Süt Kurumu (ESK), bugüne kadar büyükbaş hayvancılığı kapsayan sözleşmeli besicilik modelini 2015 yılında küçükbaş hayvancılık için de uygulayacak. Küçükbaş eti tüketiminin arttırılması çalışmalarını desteklemek ve üreticilere yeni pazarlar sunmak amacıyla, Et ve Süt Kurumu ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında sözleşmeli yetiştiricilik protokolü imzalandı. 

 

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan’ın imzaladığı Küçükbaş Hayvan Tedarik Protokolü ile yetiştiriciler bağlı bulundukları birlikler üzerinden ESK ile satış sözleşmesi imzalayacak. Sözleşmeli alımla birlikte, yetiştiricilere fiyat ve pazar garantisi sunulurken, 60 kuruşa kadar ilave alım bedeli ödenmiş olacak.

 

Bakanlık önemli bir atılım içinde

ESK Genel Müdürü Piral, Türkiye’de önemli ölçüde küçükbaş hayvan potansiyeli olduğunu ve bu potansiyelin tüketime dönüşmesi için kamu kurumları, birlikler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları işbirliğini önemsediklerini söyledi. Piral, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının küçükbaş hayvancılığa sağladığı desteklerle birlikte, küçükbaş kırmızı et üretiminin son yıllarda önemli bir atılım içerisine girdiğini kaydetti. Genel Müdür Piral, “Toplumun beslenme alışkanlıkları değiştikçe, koyun kuzu etine olan ilgi zaman içerisinde azalmıştır. Oysa sağlıklı nesiller yetiştirmek için özellikle okul çağı çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarını değiştirmemiz ve yeterli düzeyde hayvansal protein almasını sağlamamız gerekiyor. Et ve Süt Kurumu olarak toplumumuzun hayvansal protein ihtiyacının karşılanması yönünde küçükbaş hayvancılığı bir çıkış noktası olarak görüyoruz. Beslenmede dana ve sığır etinin yanında, zengin protein kaynağı olan koyun, keçi ve kuzu etinin de tüketilmesi için küçükbaş hayvan üreticilerimize yeni pazarlar oluşturuyoruz” diye konuştu.

 

TÜDKİYEB Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan ise yetiştiricilerin küçükbaş hayvanlarını pazarlama noktasında zaman zaman sıkıntılar yaşadığını belirterek, bu sıkıntıların aşılması kapsamında hazırlanan protokolü önemsediklerine vurgu yaptı. Yetiştiriciler adına büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Ayhan, damızlık dışı anaç koyun ve keçilerin hak ettiği değerden Et ve Süt Kurumuna pazarlanacak olmasının yetiştiriciler açısından önemli olduğunu dile getirdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.