Etiyopya ordusu: Bin esir asker kurtarıldı

Etiyopya ordusu: Bin esir asker kurtarıldı

​Etiyopya Ordusu, ülkenin kuzeyindeki muhalif Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin esir aldığı aralarında bir generalin de bulunduğu yaklaşık bin Etiyopya askerinin kurtarıldığını duyurdu.

Etiyopya Ordu sözcülerinden Tümgeneral Muhammed Tessema, yaptığı açıklamada, aralarında bir generalin de bulunduğu yaklaşık 1000 Etiyopya askerinin ordu ve polisin ortak operasyonuyla kurtarıldığını açıkladı.

Tessema, askerlerin bir akşam yemeğinde topluca esir alındığını ve kurtarılanlar arasında Tuğgeneral Adamneh Mengiste'nin de olduğunu belirtti.

Tigray People's Liberation Front (TPLF)

Tigray People's Liberation Front (TPLF), birçok etnik grubun yaşadığı ve etnik kökene dayalı federalizmin benimsendiği ülkede, komünist Derg yönetiminin yıkılmasından sonra kurulan Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesini (EPRDF) kullanarak 2018'e kadar ülke yönetiminde önemli rol oynamıştı.

Başbakan Abiy Ahmed'in 2019'da EPRDF'yi lağvederek kurduğu yeni partiye katılmayan TPLF, seçimleri ertelediği için Addis Ababa hükümetinin gayrimeşru olduğunu ileri sürmüş, eylülde Tigray bölgesinde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı.

Kasım 2019'da Başbakan Abiy Ahmed ve Etiyopya Halk Devrimci Demokratik Cephesi Başkanı koalisyonun kurucu partilerini yeni bir Refah Partisi'nde birleştirdi. TPLF, bu birleşmeyi yasa dışı ilan ederek birleşmeye katılmadı.

https://ilkha.com/dunya/bm-tigray-a-insani-yardim-erisimi-icin-etiyopya-ile-anlasma-imzaladi-145205

2020 Ocak ayının başından itibaren TPLF ile merkezi hükümet arasındaki sorunlar çatışmaya doğru evrilmeye başladı. Eylül 2020'de TPLF, Etiyopya Ulusal Seçim Kurulundan Başbakan Abiy Ahmed'in Covid-19 nedeniyle seçimleri iptal etmesinden sonra Tigray'ın bölgesel seçimleri için yardımcı olmasını talep etti.

Kurul, taleplerinin reddedildiğini belirttikten sonra TPLF, Tigray'deki muhalefet partileriyle birlikte kendi bölgesel seçimlerini denetlemek üzere kendi seçim kurulunu kurdu. Bölgesel seçimin 9 Eylül 2020'de gerçekleştirildiği bildirildi.

Seçime 2 milyon 700 bin kişinin katıldığı öne sürüldü. Ancak Etiyopya Başbakanı Ahmed, federal hükümetin seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

Tigray çatışması

Kasım 2020'de, TPLF'nin Etiyopya ordusunun Kuzey Komutanlığının askeri kışlalarına saldırdığı bildirildi. Bu, Tigray çatışmasını başlatan Etiyopya Ulusal Savunma Gücü tarafından bir karşı saldırıya yol açtı.

9 Kasım 2020'de TPLF'ye bağlı güçlerin Mai Kadra katliamında yüzlerce sivili (çoğunlukla Amhara etnik kökenine sahip gündelik işçiler) öldürmekle suçlandı. TPLF, sorumluluğu reddetti.

Etiyopya ordusu 28 Kasım 2020'de Mekelle Savaşında Tigray bölgesinin bölgesel başkenti Mekelle'yi ele geçirdi ve savaş, TPLF'nin yenilgisi ile sonuçlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.