Etiyopya'daki çatışma gıda ve sağlık malzemelerinin bölgeye girmesini engelliyor

Etiyopya'daki çatışma gıda ve sağlık malzemelerinin bölgeye girmesini engelliyor

​Etiyopya'nın kuzeyinde federal ve bölgesel güçler arasındaki çatışmalar sürerken Birleşmiş Milletler, Tigray bölgesinde faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının gıda ve sağlık malzemelerinin ulaştırılması konusunda endişe duyduğunu açıkladı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, geçen hafta Tigray bölge yöneticilerini federal bir askeri üsse saldırmakla suçladıktan akabinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı askeri bir operasyon başlatmıştı.

BM, "Tigray'a ulaşıma izin verilmiyor, bunun sonucu olarak bildirilen temel mal kıtlığı en savunmasız olanı ilk ve en çok etkiliyor" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) krizle ilgili son raporunda, "Tigray’a giriş-çıkışlara izin verilmediğine dikkat çekilerek bunun sonucunda temel ürün kıtlığı ortaya çıktığı ifade edilip yardım kuruluşlarının çocuk, kadın ve yaşlıların çatışmalardan korunması konusunda endişe duyulduğu" vurgulandı.

Sudan hükümeti, çarşamba günü yaptığı açıklamada çatışmanın başladığından bu yana Sudan'ın 10 binden fazla Etiyopyalı mülteciyi kabul ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Etiyopya Temcilcisi Ann Encontre, BM'nin insani koridorlar açmak için iki tarafla da müzakere edildiğini açıkladı.

Sudan Başbakanı, “çatışmaya bir an önce son verilmesi” ve müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulundu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.