Ever Given isimli geminin neden olduğu olay sonrasında Süveyş Kanalı'nın genişleteceği açıklandı

Ever Given isimli geminin neden olduğu olay sonrasında Süveyş Kanalı'nın genişleteceği açıklandı

Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak, deniz ticaretini günlerce sekteye uğratan Ever Given isimli geminin neden olduğu olay sonrasında kanal yönetimi, kanalın güney kısmını genişleteceğini açıkladı.

Meydana gelen yük gemisi kazası Süveyş Kanalı'nı genişletme girişimlerinin projelendirilmesiyle sonuçlandı. Buna göre kanalın genişletilme çalışmalarına başlanacak.

Ever Given isimli gemi, 24 Mart tarihinde Süveyş Kanalı'nın güneyinde karaya oturarak kanalı kapatmış, bir hafta süren çalışmalarla hareket ettirilebilmişti. Dev gemi, dünya deniz ticaretine de 10 milyar dolardan fazla zarar vermişti.

Süveyş Kanalı İdaresi kanalın güney kısmını genişletmeye ve derinleştirmeye ilişkin projelerin hazırlandığını açıkladı. Projenin 24 ayda tamamlanması planlanıyor. Hedef, Süveyş Kanalı ile Büyük Acı Göl bölgesi arasını doğuya doğru 40 metre genişletmek, bu kısmın derinliğini ise 20 metreden 22 metreye çıkarmak.

Plana göre, 2015 yılında Büyük Acı Göl'ün kuzeyinde iki yönlü trafiğe izin vermek için açılan ikinci bir kanal şeridi de 10 km uzatılarak toplam 82 km uzunluğa ulaşacak ve daha fazla geminin geçmesine izin verilecek.

Süveyş Kanalı, Atlas Okyanusu'nu Akdeniz üzerinden Kızıldeniz'e, oradan da Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'a bağlaması sebebiyle dünyanın en stratejik su yolu olarak kabul ediliyor.

1869'da Osmanlı Devleti döneminde Akdeniz ve Kızıldeniz arasında açılan bu kanal, dünya deniz ulaşımı açısından en önemli su yollarının başında geliyor. 1882-1956 döneminde İngiltere'nin denetiminde kaldıktan sonra Mısır tarafından millileştirildi ve geçen gemilerden alınan paralar Mısır'da kamu maliyesinin önemli gelir kaynaklarından biri oldu.

Yük gemilerinin genişliğinin son dönemde artmasıyla Süveyş Kanalı'nın genişletilmesi gerektiği gündeme gelmekle beraber, projenin yüksek maliyeti nedeniyle erteleniyordu. Fakat 23 Mart 2021'de kanalda meydana gelen kazayla bir yük gemisinin kanalı 6 gün tamamen kapatması, küresel çapta deniz taşımacılığını etkilediği gibi Mısır'ın da gelir kaybı yaşamasına neden olmuştu.

Bu kazanın etkisiyle kanalın genişletilmesi projelendirildi. Buna göre kanal tehlikeli bulunan yerler öncelenerek pek çok kısmından 40 metre genişletilecek ve 22 metre derinleştirilecek.

193,3 km uzunluğundaki Süveyş Kanalı'nın en dar yeri 60 metre genişliğinde.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler