Facebook’tan milyonlarca insanın bilgileri çalındı

Facebook’tan milyonlarca insanın bilgileri çalındı

Bir veri şirketinin, 2016 ABD başkanlık seçimleri sürecinde 50 milyon insanın bilgilerini Facebook’tan sızdırdığı ve seçimler için kullandığı ortaya çıktı.

Facebook’un, 2016’daki ABD başkanlık seçimleri öncesi 50 milyon Amerikalının kişisel bilgilerini, Trump için seçim analizi yapmak ve ona uygun işletebilmek maksadıyla bir veri şirketine verdiği ortaya çıktı.

Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, veri analiz şirketi Cambridge Analytica, 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının kişisel verilerini kullanarak, seçmenlerin psikolojik durumlarını ortaya koyan ayrıntılı grafikler ile Trump'ın seçim kampanyasına yardım etti.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, üye bilgilerinin Amerikan başkanlık seçiminde analiz için kullanıldığının ortaya çıkması üzerine eleştiri oklarının hedefi oldu.

Amerikan Senatosunun bazı üyeleri, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in konuyla ilgili ifade vermesini istedi. Massachusetts eyaleti başsavcılığı ise, konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Skandalı Veri analiz firması Cambridge Analytica’nın yazılımcılarından Christopher Wylie açıkladı.

Wylie 2016'daki başkanlık seçimleri sırasında 50 milyon Facebook kullanıcısının özel bilgilerinin siyasi mesaj verilmek için manipüle edildiğini söyledi.

Dünyanın en büyük sosyal medya mecrası Facebook’un sadece ana hizmetini kullanan 2,2 milyardan fazla insan var. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.