Filipinler darmadağan oldu!

Filipinler darmadağan oldu!

Filipinler'de ölü sayısının 10 binleri aştığı tayfun felaketi, geride Kıyameti andıran kareler bıraktı. UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre ise 4 milyon çocuk tayfundan etkilendi.

Tacloban Bölge Polis Şefi Elmer Soria, Leyte vilayeti yöneticisi Dominic Petilla'nın, dün akşam saatlerinde kendisine ülkenin merkezindeki Tacloban kentinde ölü sayısının 10 bine yaklaştığını söylediğini bildirdi. 220 bin nüfuslu Tacloban'da sel sularının ağaçların tepelerine kadar çıktığı, çoğu insanın yıkılan binaların enkazlarında ve boğularak öldüğü belirtiliyor.

Tacloban kenti yöneticilerinden Tecson Lim de, sadece kendi şehirlerinde binlerce ölü olduğunu, 300 – 400 cesede ulaşabildiklerini duyurdu. Lim, "Sokaklarda, sel suları içinde ve evlerin içinde, her yerde ölüler var” dedi. Leyte vilayetinin yüzde 80'inin yerle bir olduğu, rüzgarın hızının saatte 275 kilometre olarak ölçüldüğü ve 5 – 6 metrelik dalgaların görüldüğü bildirildi.

Filipinler'de 4,3 milyon insanın hayatını olumsuz etkileyen ve şimdiye kadar görülmüş en kuvvetli tayfunlardan biri olan 5. kategorideki Haiyan, Vietnam'a doğru ilerliyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Filipinlerdeki Haiyan tayfununun verdiği zarardan son derece endişe duyduğu bildirildi.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Filipinler'de bugüne kadarki karadan gelen en büyük fırtınlardan biri olarak, 9 milyon 500 bin insanı etkileyen ve geniş çaplı bir yıkıcı etki gösterip insanları yerinden eden Haiyan tayfununun verdiği zarardan son derece endişe duyduğu belirtildi.

Açıklamada, Filipinler BM Daimi Temsilcisi Libran N. Cabactulan'la görüştüğü hatırlatılan Genel Sekreter Ban'ın, BM'nin Filipinler Hükümeti'ne ve halkına afetle mücadelede desteğini sunduğu kaydedildi.

Ülkede yol, havaalanı ve köprülerin tahrip olmasından dolayı birçok kişiye hala ulaşılamadığının altı çizilen açıklamada, yardım kuruluşları tarafından havadan gıda, sağlık, barınak ve tıbbi malzeme dağıtıldığı bildirildi.

UNICEF: "4 milyon çocuk etkilendi"

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Filipinler'deki Haiyan tayfunundan etkilenen 4 milyon çocuğun acil yardıma muhtaç olduğunu bildirdi.

UNICEF'in açıklamasında, felaketten etkilenen bölgelerdeki 3 bin aileyi desteklemek için gıda, su, sağlık ve temizlik maddelerinin ülkede var olan kaynakların harekete geçirilmesiyle sağlandığı, ulaşım sağlanır sağlanmaz öncelikli olarak Tacloban bölgesine dağıtımın yapılacağı belirtildi.

UNICEF'in Filipinler Temsilcisi Tomoo Hozumi ise yaptığı açıklamada "Krizin yükünü taşıyan çocuklara kritik malzemeleri almanın acelesi içindeyiz" ifadesini kullanarak, iletişimi ve altyapıyı etkilediğinden tayfunun vurduğu bölgelere ulaşımın sınırlı olduğunu bildirdi.

"Krizin yıkıcı etkisiyle ilgili daha iyi bir görüntü elde ettiğimizde, ilk düşündüğümüzden daha fazla çocuğun etkilendiği gayet açıktır" diyen Hozumi, UNICEF'in, çocukların sağlıklarının korunması ve güvenliği için elinden geleni yaptığını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.