Filipinler VFA anlaşmasına geri dönüyor: Hedef İslami yapılar mı?

Filipinler VFA anlaşmasına geri dönüyor: Hedef İslami yapılar mı?

​Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte "bölgedeki siyasi ve diğer gelişmeler" nedeniyle ABD ile iki yıllık askerlik anlaşma imzalama kararını şimdilik askıya aldıklarını bildirdi.

Washington'un Asya'daki en önemli ittifaklarından birinin merkezi olan Ziyaret Kuvvetleri Anlaşması (VFA) Duterte tarafından lağvedilmesiydi önümüzdeki Ağustos ayında yürürlüğe girecekti.

Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin, Filipinler'in anlaşmayı terk etmediği haberinin ABD tarafından iyi karşılandığını söyledi.

VFA, ABD birliklerinin Filipinler'de dönüşümlü olarak faaliyet gösterebileceği yasal çerçeveyi sağlıyor ve uzmanlar onsuz, diğer ikili savunma anlaşmalarının uygulanamayacağını söylüyorlar.

Duterte, 11 Şubat'ta uyuşturucu savaşını yöneten eski bir senatörün ABD vizesinin, ABD yönetimi tarafından iptaline öfkelenmiş ve VFA'yı lağvetmişti.

Batılı eleştirmenler VFA'nın yürürlüğe girmemesi halinde Filipinleri ordusunun zayıflayacağını ileri sürmüş, bu iddialarına ek olarak İslami yapıların faaliyetlerinin daha da arttırabileceği bahanesini eklemişti. Bu durum VFA'nın en önemli hedeflerinden birinin de Filipinler'deki İslami yapıları bertaraf etmek olduğu yorumlarını beraberinde getirmişti.

Duterte'nin daha önce lağvettiği anlaşmayı "bölgedeki siyasi ve diğer gelişmeler ışığında" askıya aldığı belirtildi ancak söz konusu "siyasi ve diğer gelişmelerden" neyin kastedildiği hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

Filipinler, Amerikan askerlerinin ülkede bulunmasını ve eğitim yapmasını sağlayan Ziyaretçi Kuvvetler Anlaşması'nı Şubat 2020'de lağvetmişti.

VFA'nın feshinin, anlaşmanın lağvedildiğine dair bildirim Washington'a ulaşmasının ardından 180 gün sonra yürürlüğe girecekti. Bu bekleme sürecinde her iki tarafın da anlaşmanın sürdürülmesine yönelik karar verebilecekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.