Filipinler'de anlaşma sağlandı; MILF hükümet kuruyor

Filipinler'de anlaşma sağlandı; MILF hükümet kuruyor

Filipinler hükümetiyle Müslüman grup arasında yetki paylaşımı anlaşması imzalandı. Anlaşma gereği Müslümanlar, kontrol altında tuttukları bölgede kendi hükümetlerini kurabilecek

Filipinler hükümetiyle Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) uzun yıllar süren savaşın ardından bir güç paylaşımı anlaşması imzaladı. Anlaşmayla, MILF'in etkili olduğu bölgede hükümet kurulacak. Filipinler’de uzun yıllar süren çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti.

Müslüman çoğunluğun yaşadığı güney bölgesinde MILF ve Filipinler ulusal hükümeti uzun zamandan beri anlaşmazlık yaşıyordu. MILf bölgede özerklik veya bağımsızlık isterken Filipinler hükümeti buna karşı çıkıyordu. Pazar günü iki tarafın da barış ve güç paylaşımı adına Kuala Lumpur’da masaya oturup bir anlaşma yapmasıyla yeni bir sayfa açılmış oldu.

MILF’in özerklik istediği bölgede ulusal hükümetle koordineli çalışacak Bangsamoro isminde yerel bir hükümet kurulması üzerinde anlaşıldı.

Bu anlaşmanın sadece bir ilk adım olduğu belirtildi. Anlaşmada belirlenen bölgedeki güç paylaşımı şekli masaya yatırıldı. Yapılan açıklamada iki tarafın da artık kendilerini güvende hissettikleri ve 2014 Ocak ayında kadar yeni bir barış ve normalleşme anlaşması imzalanmasının beklendiği kaydedildi.

Barış paneli başkanı Teresita Deles yaptığı açıklamada tarafları aynı masanın etrafına getirmenin kolay olmadığını ancak çoğu engelin aşıldığını ve sonunda barış adımlarının atılmaya başladığını ifade etti.

Filipinler Devlet Başkanı sözcüsü de tarafları tebrik ettiğini ve bu adımların devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Güç paylaşımı anlaşmasına göre, ülkenin dışişleri, savunması, para politikası, göç ve küresel ticareti ulusal hükümetin kontrolü altında olacak, tarım, istihdam, kırsal bölgelerin geliştirilmesi, kamu işleri ve çevre koruması ise Bangsamoro hükümetinin kontrolü altında olacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.