Filipinler'de barış antlaşması bu ay imzalanıyor

Filipinler'de barış antlaşması bu ay imzalanıyor

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında belirlenen barış anlaşması bu ay imzalanacak

Filipinler'de 40 yıldan bu yana devam eden iç savaşı sona erdirecek barış anlaşması bu ay imzalanıyor. Geçtiğimz ay son halini alan anlaşma metni bu ay içinde imzalandıktan sonra ülkede yeni bir süreç başlamış olacak.

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında 13 yıldan bu yana devam eden barış müzakerelerinde sona gelindi. Malezya'nın arabuluculuğu ile devam eden müzakere süreci sonunda geçtiğimiz ay bir barış metni üzerinde anlaşma sağlandı. Tarafların üzerinde anlaştığı metinle birlikte, Filipinler'in güneyinde bulunan bölgede özerk bir yönetim oluşturulacak. 

Müslüman halkın çoğunlukla yaşadığı güney bölgesinde kurulacak özerk geçiş yönetimi 2016 yılına kadar görev yapacak. İki yıl sürecek bu geçiş sürecinde, çeşitli değişimlerin de gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

Geçiş yönetimi görevini tamamladıktan sonra, 2016 yılında bölgede yapılacak seçimle birlikte Özerk yönetim kendi yöneticilerini ilk defa seçmiş olacak. Filipinler'de oluşturulacak özerk bölgenin adının Bangsamoro olacağı belirtiliyor.

Bangsamoro özerk yönetiminin polis gücü bulunduracağı ancak ordusunun olmayacağı ifade ediliyor. Barış anlaşmasının en geç 31 Mart gününe kadar imzalanması bekleniyor.

Filipinler'de 40 yıldan bu yana devam eden iç savaşta 120 binden fazla insan hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.