Filistin'de 30 Mart tarihi ‘Toprak Günü’ olarak ihya edilmektedir

Filistin'de 30 Mart tarihi ‘Toprak Günü’ olarak ihya edilmektedir

30 Mart 1976'da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Filistin'de Toprak Günü olarak ihya edilmektedir. Toprak Günü, Filistin’de vatana sahip çıkma bilincinin canlı tutulması için ihya ediliyor.

30 Mart 1976'da yaşanan olayların anısına 30 Mart tarihi Filistin'de Toprak Günü olarak ihya edilmektedir. Bu tarihte, işgalci siyonistlerin, Filistinlilerin 21 bin dönüm arazisini gasp etmesini protesto amacıyla 1948'de işgal edilmiş toprakların değişik bölgelerinde gösteriler düzenlenmişti. Bu gösteriler esnasında çıkan çatışmalarda 6 Filistinli şehit edilmiş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı.

30 Mart tarihi, Filistin topraklarının bütünlüğünün yeniden gündeme getirilmesi, siyonistlerin bir işgal devleti olduğunun vurgulanması ve Filistin topraklarında siyonistlerin meşru bir haklarının olmadığının dile getirilmesi amacıyla Toprak Günü olarak kutlanmaktadır. 30 Mart'ın Toprak Günü olarak ihya edilmesi geleneği 44 yıldır sürdürülüyor.

İki yıl önce yani 2018'in Toprak Günü ile birlikte "Büyük Dönüş Yürüyüşü" eylemleri başlatıldı.

“Büyük Dönüş” ile kastedilen yurtlarından çıkarılan tüm Filistinlilerin yeniden yurtlarına dönme konusundaki kararlılıklarının ortaya konmasıydı. "Büyük Dönüş Yürüyüşü" sadece bir yürüyüşün değil belirtilen amaç doğrultusunda düzenlenecek tüm sivil etkinliklerin adıydı. Bu etkinliklerin önemli amaçlarından biri de Gazze'ye 2006'dan beri uygulanan insanlık dışı ablukanın kırılmasıydı.

30 Mart 2018 tarihinden itibaren bu etkinlikler sürekli devam ettirildi. Özellikle cuma günleri büyük gösteriler düzenlendi. Filistinlilerin amaçları tamamen sivil gösteriler ve eylemler düzenlenmesi olmasına ve işgalcilerle çatışma amaçlarının olmadığını belirtmelerine rağmen işgal güçleri Filistinlilerin gösterilerine silahlı müdahalelerde bulundu ve saldırılar düzenlediler.

Bu yılın Toprak Günü, Coronavirus’ün tüm dünyayı kasıp kavurduğu o yüzden toplu etkinliklerin düzenlenemediği bir döneme denk geldi. Ancak Filistin halkı yine de bugünün hatırlanması, yurtlarına dönüş konusundaki kararlılıklarının bilinmesi için bugünün internet ortamında gündeme taşınması ve ihya edilmesi için çağrılar yaptı.

Arap Toplulukları Yüksek Takip Komitesi, bu yıl korona virüsü salgınından dolayı yaşanan tehlikeli durum sebebiyle Filistinlileri bulundukları yerlerde ve evlerde elektronik etkinlikler düzenleyerek bugünü ihya etmeye çağırdı.

Takip Komitesi 27 Mart Cuma günü yayınladığı bildiride; "Bu adım, Toprak Günü'nün ihya edilmesi işleminin sürdürülmesinin kalıcılığını ortaya koymak için atılacak bir adımdır. Aynı zamanda toplumun genelinin sağlığının korunması için ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.