Filistin'de seçimlerin başarıyla tamamlanabilmesi için 3 temel unsur

Filistin'de seçimlerin başarıyla tamamlanabilmesi için 3 temel unsur

HAMAS Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, 22 Mayıs tarihinde yapılması planlanan milletvekili seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HAMAS'ın, 22 Mayıs tarihinde yapılması planlanan milletvekili seçimlerine ne şekilde katılacağı konusunda henüz bir karar vermediğini aktaran HAMAS Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye el-Hayye, bunun önümüzdeki günlerde Kahire’de gerçekleştirilecek diyalog toplantısının seyrine bağlı olduğunu belirtti. el-Hayye, uluslararası camianın beklentisinin de seçimlerin yapılması yönünde olduğuna işaret etti.

 el-Hayye, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın, geçtiğimiz günlerde imzaladığı, 22 Mayıs 2021'de milletvekili ve 31 Temmuz 2021'de başkanlık seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameden dönüş yapılmaması ve seçim girişiminin akamete uğramasına yol açacak birtakım engellerin ihdas edilmemesi konusunda uyarıda bulundu. 

el-Hayye, seçimlerin sorunsuz şekilde başarıyla tamamlanabilmesi için, Filistinli gruplar arasında seçim sürecini yönetecek ortak bir ulusal stratejinin geliştirilmesi, Filistinli resmi makamlara iade-i itibarda bulunulması ve seçimlerin yapılma usulü üzerinde fikir birliğinin sağlanması olarak sıraladığı 3 temel unsurun bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Bu arada HAMAS ile Fetih hareketleri, Filistin'in kapsamlı ulusal diyalog görüşmelerinin 8 Şubat'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayacağını duyurdu. Filistinli gruplara ait heyetler, diyalog görüşmelerinin başlatılması, yasama konseyi, başkanlık ve ulusal konsey düzeyinde Filistin seçimleri konusunun ele alınması gibi önemli konuları görüşmek üzere Kahire'ye gidecekleri kaydedildi.

Filistinli grupların tamamının, uzlaşı ve 15 yıl aradan sonra ilk kez yapılması planlanan Filistin seçimlerini tartışmak üzere diyalog görüşmelerine katılması bekleniyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.