Fiyat artışlarının nedeni yeteri kadar denetimin olmaması

Fiyat artışlarının nedeni yeteri kadar denetimin olmaması

​Sebzedeki yüksek fiyatlarının nedenin birinci elden kaynaklandığını belirten Bingöl Sebze Hali esnafı, yeteri kadar denetimlerin yapılmadığı gerekçesiyle fiyatların arttığını söylediler.

Sebzede yaşanan yüksek fiyatların sadece afetten kaynaklanmadığını dile getiren Bingöl Sebze Hali esnafı, Mersin ve Antalya’daki birinci elden piyasaya ürün süren komisyoncuların keyfi fiyat belirlediklerini ve bu durumunda yeteri kadar denetlenemediğini ifade ettiler.

Son zamların ve keyfi fiyat uygulamalarının kendilerini bitirme noktasına getirdiğini belirten esnaf, borçlarının her geçen arttığını, çeklerini ödeyemediklerini söyleyerek, her geçen gün esnafın durumunun daha da kötüye gittiğini dile getirdiler.

Sebzedeki fahiş fiyatları değerlendiren Bingöl Sebze Hali esnafından Necmettin Bürkek, yıllardır Bingöl sebze halinde komisyonculuk yaptığını belirterek, böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi.

Bürkek, “Halk, şu anda sebze fiyatlarından şikayetçi bu durum burada bizden kaynaklanmıyor, bunu belirtmek istiyorum. Bir doğal afet yaşandı, meydana gelen fırtına  ve hortum seralara zarar verdi. Dolayısıyla talep karşılanmıyor bu konuda yetersiz kalındığı için fiyatlar yükseldi. Bingöl’e gelen sebze ve meyveye yüzde 12-15 arası bir komisyon koyarak satıyoruz. Bugün bizde patlıcan 13 TL, sivri biber 10 TL, salatalık 6 TL, domates 6 TL, limon 3 TL, bakkal ve marketlere bu fiyattan satıyoruz.  Hava şartları düzelirse bu fiyat düşebilir yoksa yükselmeye devam eder.” dedi.

Denetimler yerinde yapılmalı

Hal esnafından Abdullah Boğatekin de sebze fiyatlarının yüksek olmasının nedeninin kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Mersin'den buraya patlıcan 12’ye geliyor burada satışımız 13 TL’dir, marketlerde 15, 16 TL’dir. Buradaki fiyat yüksekliği bizimle alakalı değildir. Yüksek fiyatlarla alakalı olarak denetim yerinde birinci elden ve marketlerde yapılmamadır. Vatandaş marketteki fiyatı görünce bizleri gösteriyorlar. Vatandaş araştırsın, yüksek fiyatlar nereden kaynaklanıyor sorup öğrenmesi lazım.”

“Zamlar ve uygulamalar yüzünden esnaf bitme noktasına geldi”

Son zamlar ve uygulamalar yüzünden esnafın bitme noktasına geldiğini dile getiren Boğatekin, “Şu an bizim gibi esnaflar bitme noktasına geldi, özelikle küçük esnaf tamamen tükenip bitti diyebiliriz. İş yapamaz olduk, kendimizi çeviremez hale geldik. Bugün hal günüydü ama kimse yok, sebze hali esnafının durumu kötü. Çeklerimizi, sigortamızı bile yatıramıyoruz. İşler durgun.” dedi.  

Bingöl Sebze Hali komisyoncularından M Sıddık Bolluk ise sebzede yaşanan yüksek fiyatlarının nedenlerine değinerek, şunları söyledi:

“Bugünlerdeki pahalılık, hava şartlarından kaynaklıdır. Mersin’den Bingöl sebze haline 10 TL’den gelen sivri biberi her şey dahil 11 TL’den halden çıkış veriyoruz. Diğer taraflarda yüksek satılıyorsa o kimin görev alanına giriyorsa denetimini yapması lazım. Buradaki kazancımız masraflarımız dahil 1 TL’dir. Bugün en yüksek kalem; patlıcan Mersin’den 12 TL’ye geldi, bizden de bakkal ve marketlere 13 TL’den satıldı. Bu yıl narenciye grubunda fiyatlar şu an için uygundur. Yine Mersin’den taze soğan 13’ye geldi, bizde toptan 14 TL’ye satıyoruz. Hava şatları ve aşırı yağışlardan dolayı sebze ve yeşillik yıprandığı için kalite de yok. Marol 3,5 TL bize geldi, 4 TL’ye satıyoruz. Maydanoz 100 gram bile yok yerinde 1 lira 200 kuruşa alıp burada 1 lira 400 kuruşa satışa sunuyoruz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.