'Fransa gerilla savaşıyla Mali'den püskürtülecek'

'Fransa gerilla savaşıyla Mali'den püskürtülecek'

Askeri uzman Safvat ez-Zeyyat, Fransa'nın ele geçirdiği şehir ve köylerin başvuracağı gerilla savaşı karşısında bölgeyi hızlı bir şekilde terk edeceğini ileri sürdü.

Mısırlı askeri uzman Safvat ez-Zeyyat, silahlı grupların, kayıplarını azaltmak ve Fransa önderliğindeki güçlerin ilk saldırılarındaki darbelerin etkisinden kurtulmak için, bulundukları bölgelerden çekilerek daha sonra karşı atağa geçeceklerini ve uzun süreli silahlı çatışmaların yaşanacağını söyledi.

"AFRİKA ÜLKELERİ HAZIRLIKSIZDI"

AA'ya konuşan Zeyyat, Fransız güçlerinin, silahlı grupların egemenliğini ortadan kaldırmak için Mali'nin kuzeyine müdahalesini acelecilikle ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile koordinesiz bir şekilde gerçekleştirdiğini, bunun da Mali ve diğer Afrika güçlerinin hazırlıksız bir şekilde olaya müdahil olmasına yol açtığını dile getirdi.

"FRANSA BÖLGEYİ TERK EDECEK"

Fransız güçlerinin bölgede uzun süreli kalamayacağını vurgulayan Zeyyat, Fransa'nın ele geçirdiği şehir ve köylerin başvuracağı gerilla savaşı karşısında bölgeyi hızlı bir şekilde terk edeceğini söyledi.

Zeyyat, silahlı grupların belde ve köylerdeki yerleşim alanlarına saklanarak, Afrika güçlerinin Tuareg ve azınlık Araplara karşı savaş suçu işlemesi ihtimalinden faydalanacağını ve bunun da yerli halkın Bamako hükümetine karşı ayaklanmasına neden olacağını ifade ederek, ''Mali'nin kuzeyi uzun çatışmalara gebedir'' diye konuştu.

"DESTEK GÖSTERMELİK"

Fransa'yı başta ABD ve İngiltere olmak üzere batılı ülkelerin de lojistik destek, bilgi paylaşımı, mühimmat ve asker taşıma gibi birçok alanda desteklediğini belirten Zeyyat, uluslararası desteğin uzun sürmeyeceğini, bu desteğin sadece diplomatik çalışmaların başarılı olması ve Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin ikna edilmesi halinde devam edeceğini söyledi.

Mali'de 2012'nin Mart ayında gerçekleşen askeri darbeden sonra ülkenin kuzeyi İslamcı grupların kontrolüne girmişti.

Fransa'nın isteği üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ECOWAS'a Mali'nin kuzeyine konuşlanan İslamcı  gruplara müdahale yetkisi verdi. Ancak Fransa, Mali hükümetinin isteği üzerine Ocak ayında askeri müdahale başlattı.

Operasyon, ekonomisi zaten zorda olan Fransa'ya her gün en az 3 milyon Euro'ya maloluyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.